X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

När Sanitec går till börsen är storbanken Nordea involverad på flera sidor i affären. Förutom att vara en av huvudrådgivarna vid introduktionen är banken också aktieägare i Sanitec och får vinstdelning om priset överstiger en viss nivå. Banken har därmed ett tydligt intresse av att få upp priset på så högt som möjligt. 

Sanitec, som tillverkar badrumsinredningar, blir den första stora börsnoteringen på Stockholmsbörsen på länge. Säljare är bolagets huvudägare, riskkapitalbolaget EQT.
Nordea är tillsammans med den schweiziska banken UBS huvudrådgivare vid introduktionen. Övriga banker är Carnegie och Handelsbanken. Enligt flera källor har Nordea varit den bank som varit mest optimistisk till Sanitec vid de möten med investerare som hållits de senaste veckorna.
Enligt Sanitecs prospekt får bankerna dela på cirka 100 miljoner kronor i arvoden i samband med introduktionen.
Men Nordea har också andra ekonomiska intressen i Sanitec.
Enligt Sanitecs prospekt äger Nordea Danmark 0,8 procent i den fond, EQT IV, som är största ägare i Sanitec. Dessutom äger Nordea också via Nordea Life Holding ytterligare 2,0 procent i EQT IV.

Banken är också direktägare i Sanitec med 1,0 procent av aktierna.
Innehavet är ett resultat av den djupa kris som Sanitec hamnade i 2009.
För att rädda bolaget gjordes en uppgörelse där bankerna skrev ned sina lån med 7,5 miljarder kronor i utbyte mot en ägarandel på 22,3 procent i Sanitec, där en del alltså hamnade hos Nordea.
Nordea har enligt prospektet ett vinstdelningsavtal som ger banken extra pengar om Sanitec i samband med börsintroduktionen får ett värde, inklusive skulder, på 700 miljoner euro, cirka 6,2 miljarder kronor.

I den analys av Sanitec som Nordea spridit till kunder och presumtiva investerare, och som SvD Näringsliv tagit del av, värderas Sanitec i intervallet 7,5-9,4 miljarder kronor – alltså klart över den tröskel där Nordeas vinstdelningsklausul faller ut.
I analysen påpekas att Nordeas analysavdelning arbetar helt självständigt och inte påverkas av det faktum att banken också agerar rådgivare till Sanitec.
Analysen skrevs innan ägarna satt prislappen för Sanitec vid introduktionen.

Aktien säljs ut i intervallet 54-66 kronor, vilket inklusive skulder motsvarar ett totalt värde på 7,0-8,2 miljarder, alltså även det över vinstdelningtröskeln.
Nordea framstår i sin analys som mer positivt till Sanitec än tillexempel Handelsbanken.
Nordea spår i sitt huvudscenario en rörelsevinst för bolaget nästa år på 82 miljoner euro och 91 miljoner 2015, jämfört med Handelsbankens prognoser på 77 respektive 88 miljoner, enligt de analyser som SvD Näringsliv tagit del av.
I sitt optimistiska scenario tror Nordea att Sanitecs vinst kan bli hela 89 respektive 99 miljoner euro för 2014 och 2015.
Nordea har varit i blåsväder tidigare när det kommer till att sitta på två stolar samtidigt vid en börsintroduktion.
När den danska smyckestillverkaren Pandora noterades 2010 uppmanades kunderna att teckna aktier. Samtidigt var Nordea ägare till knappt 4 procent av aktierna i Pandora via riskkapitalfonden Axcel.

Detta dubbelspel informerades inte investerarna om tillräckligt, ansåg danska finansinspektionen som polisanmälde banken.

Senare hamnade dessutom Pandora i problem och aktien störtdök till långt under introduktionskursen.
Nordea tycker inte att ägandet i Sanitec är ett problem och hänvisar till att informationen finns i prospektet.
”Nordea gör bedömningen att dessa omständigheter, och beskrivningen av dem i prospektet, inte är problematiska i relation till vårt uppdrag som rådgivare i samband med börsintroduktionen av Sanitec”, skriver Nordeas presschef Erik Durhan i ett mejl.

Allmänheten kan teckna sig för aktier i Sanitec fram till den 6 december och institutioner fram till den 9 december. Första handelsdag på börsen beräknas till den 10 december.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • MSF återupptar räddningsarbete på Medelhavet 21 juli, 2019
  Läkare utan gränser (MSF) återupptar sina räddningsinsatser med fartyg på Medelhavet, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande.Samtidigt riktar organisationen kritik mot EU:s migrationspolitik, som man anser har bidragit till att ett stort antal människor drunknat på vägen till Europa.
 • Ansvarsfull och fertil – då får du bo i Kaxås 21 juli, 2019
  Att Migrationsverket i våras lade ner sin verksamhet i Jämtland innebar ett befolkningstapp på 700 personer. När miljardären Dan Olofsson nu skjuter till pengar för att locka nya invånare till Kaxås finns tydliga önskemål om vilka som ska flytta in.
 • ”Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter” 21 juli, 2019
  Den starka pro-ryska oppositionen kan innebära en koalition med kontroversiella Tymosjenko i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt en expert. – Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.
 • Presidentparti favorit då Ukraina håller val 21 juli, 2019
  Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, är stora favoriter inför dagens parlamentsval i Ukraina.Valet har stora möjligheter att drastiskt förändra parlamentet, då två nya partier väntas komma in.
 • Ung man död efter knivskärning i Göteborg 21 juli, 2019