X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Arton grånade gubbar som äter söndagsmiddag och småpratar lite, hur spännande är det?

Det beror förstås på vilka gubbarna är.

Wall Street Journal skriver idag om det som sannolikt är världens mäktigaste middagsklubb. De träffas varannan månad på artonde våningen i en cylinderformad byggnad i staden Basel i Schweiz.

De pratar pengar. Gubbarna är nämligen chefer över världens största centralbanker, som tillsammans representerar tre fjärdedelar av världens ekonomi.

På agendan står det experiment som de just nu är sysselsatta med. WSJ skriver att sedan finanskrisen satte in 2007 har herrarna runt bordet skapat 11 000 miljarder dollar i nya pengar.

WSJ konstaterar att många runt bordet är gamla bekanta. Tillexempel har Federal Reserves Ben Bernanke, Bank of Englands Mervyn King och ECB:s Mario Draghi alla ett förflutet på det amerikanska prestigefyllda universitetet Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston.

Där skolades de i ett tänkande, inte sällan styrt av matematiska modeller, som idag dominerar centralbanksvärlden. Frågan är bara om deras modeller stämmer.

Middagarna är helt informella, det förs inga anteckningar och lägre tjänstemän är portade.

Tänk att få prata lite med en fluga som brukar hänga där!

Plats för mötet är centralbankernas bank, Bank of International Settlements, som ironiskt nog är en av de institutioner som blivit mest skeptiska till att det stora globala monetära experimentet är så klokt.

Läs hela artikeln om de hemliga middagarna här.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Kristersson jagar röster in i det sista 24 maj, 2019
  Moderatledaren Ulf Kristersson kampanjar för att partiet ska få ytterligare en EU-parlamentariker i Bryssel när rösterna räknats på söndag.– Fyra är vårt mål. Att växa med ett mandat vore väldigt kul, säger Ulf Kristersson.
 • Ett himmelrike för en musikälskare 24 maj, 2019
  Punk, rap, pop och grunge mixas hänsynslöst på Nadia Tehrans album ”Dozakh: All lovers hell” – ändå känns blandningen helt logisk. Skivan fungerar som en hjärtstartare för en själsligt död popvärld.
 • Make valpropagandan lagom again 24 maj, 2019
  Klimatdiktatur, vänstervåld, historierevisionism och trilskande bh-band. Valrörelsen inför EU-valet är långt ifrån lagom. SvD:s Anders Q Björkman tar ett humoristiskt grepp på årets valaffischer.
 • OS-rapporten klar: "Det här stärker oss" 24 maj, 2019
  Nu är rapporterna från utvärderingarna av kandidaterna från Sverige och Italien för vinter-OS och Paralympics 2026 klara.Stockholm-Åres kampanjchef Richard Brisius är nöjd.– Det här stärker oss, säger han.
 • XXL-chef får lämna efter hån mot Greta Thunberg 24 maj, 2019