Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

WEBÅRET 2010. Det är den tiden nu. Tiden då alla tidningar och sajter ska summera året som gått. Men ännu mer spännande blir det om man istället blickar framåt: vad händer på SvD.se 2011?

De senaste två åren har SvD.se och de flesta andra nyhetssajter upplevt en fantastisk tillväxt i antalet besökare. Vi och våra konkurrenter bland Stockholmssajterna har vuxit mellan 15 och 25 procent, vilket såklart är fantastiskt. Frågan är hur länge denna tillväxt kan fortsätta? Antalet människor och datorer är ju trots allt begränsat och  det kan bli allt viktigare för oss som jobbar med nätet att sikta in oss på att bygga lojalitet, snarare än att hoppas att massor av fler unika besökare ska strömma till.

Men låt oss gå tillbaka och snabbsummera 2010 innan vi börjar blicka framåt: Detta har varit ett otroligt intensivt nyhetsår. Kanske det mest intensiva sedan jag började jobba som journalist för över 20 år sedan.

OS i Vancouver, Askmolnet på Island som lamslog flygtrafiken i hela Europa, bröllopet mellan Kronprinsessan och Daniel, VM i fotboll, valet, katastrofen på Haiti, WikiLeaks, terrordåd i Stockholm…Jag har säkert missat någon händelse.

Vi behöver gå tillbaka till 1994 för att hitta ett jämförbart år när det gäller nyhetshändelser som påverkat oss lika starkt: bronset i fotbolls-VM, Mattias Flink-fallet i Falun, Stureplansmorden, Estoniakatastrofen.

För oss på SvD.se har utmaningen den här året legat i att bygga det webbunika kring dessa stora nyheter: med bildspel, webb-TV, chattar med experter har vi försökt hjälpa våra läsare att förstå och erbjuda er möjligheten att själv vara med och tycka, ställa frågor. Men vi har vid några tillfällen försökt att ta det ännu ett steg längre: vid två tillfällen under året har SvD.se bytt utseende. Från snabb nyhetssajt till ultrasnabb realtidssajt. Med liveflöde från våra reportrar, livebildspel från utsända fotografer och mycket annat skildrade vi såväl kungabröllopet i juni som valet i september på ett nytt sätt för våra läsare.

Det här var också året då SvD.se skapade den nya webbjournalistiken i samspel med våra läsare. Vårt Realtidsgräv om de kommunala biståndsmiljonerna gav oss såväl Guldspaden, Schibsted Journalism Award samt en nominering till Stora Journalistpriset.

Fler nyheter på sajten under året: vi startade en opinionssajt i september lagom till valrörelsen där vi varje dag försöker hitta och driva den mest intressanta samhällsdebatten. Vi har satsat mycket på sociala medier och bland annat startar sju stycken Facebook-sajter i SvD´s namn. Alltifrån resor, quiz, idagsidan och opinion. Flera avdelningar på SvD har och driver också sina egna twitterflöden. Syftet är så klart att vi ska lära oss mer om kraften i de sociala nätverken och för att vi vill vara en del av allt det nya och spännande som händer.

Dessutom är sociala medier en allt viktigare trafikkälla för oss och andra sajter. Under året har andelen trafik från Facebook och Twitter till SvD.se ökat från 2 procent av totaltrafiken i början av året, till mellan 5 och 6 procent.

Men för oss, internt på SvD.se, var kanske den största och viktigaste händelsen att vi nådde vårt drömmål: 1 miljon unika besökare i veckan. Vi satte uppe målet i januari då vi snittade på 800 000 unika besökare i veckan, åtta månader senare, i augusti uppnådde vi det. Och under tre veckor i december låg vi stadigt över miljonen vilket känns fantastiskt kul.

Men vad händer nästa år då? Ja, att tillväxten hos oss och andra kommer att fortsätta är jag helt övertygad om, kanske inte lika kraftigt som under 2010, men vi kommer fortsätta att växa.

Vi hoppas och tror såklart också mycket på vår nydesignade sajt som vi släpper under våren. Under hösten har projektgruppen jobbat intensivt och vi tror och hoppas att vi nu har ett koncept som vi är ensamma om. Testerna i fokusgrupper som vi gjort har mottagits otroligt väl och nu håller vi tummarna för att vårt duktiga utvecklargäng får ihop det tekniska bygget.

Tre trender som vi redan nosat på, men som jag tror kommer att bli ännu tydligare, ännu starkare under 2011: realtid, webb-TV och sociala medier. Att kunna stärka just nu-känslan på nyhetsajter blir allt viktigare. På många sätt har ju vi tagit över papperstidningarnas roll att berätta vad som hänt, men det blir allt viktigare att också kunna berätta exakt när det händer. Gärna kopplat till mer innovativa, digitala grepp som till exempel GPS-navigering via kartor.

En dröm för mig och säkert många andra webbchefer är att kunna få tillgång och till och visa ännu mer rörligt material. Gärna fler egna program som vårt eget Korseld, designat för webb, men också möjlighet till direktsändning, arkivfunktioner som går att länka upp vid olika nyhetshändelser etc. SVT Play och andra playkanaler har etablerat sig starkt under 2010, och för väldigt många är det helt naturligt att titta på TV i datorn så länge utbudet och innehållet håller tillräckligt hög kvalitet.

Och till slut: Facebook och Twitter är verkligen här för att stanna. Varför? Därför de appelerar till ett par av våra mest grundläggande mänskliga behov: möjligheten till konversation med våra vänner och känslan av att bli sedd och få uppmärksamhet. Cred i webbvärlden är en otroligt stark drivkraft. Handen på hjärtat: hur lång tid efter du skrivit en statusuppdatering dröjer de innan du går in och kollar om ngn tryck på gillaknappen eller skrivit en kommentar? 1 minut? Tio minuter? En timme?

Det kommer nya sociala tjänster, tro mig. Och den ena kommer att vara mer fantastisk än den andra. Men de kommer alla att bygga på samma koncept: konversation och uppmärksamhet.

Allt detta kommer att fortstärkas under 2011, och SvD.se kommer att vara där med målet att göra din upplevelse av nyheterna ännu starkare, ännu mer mångfacetterad och förhoppningsvis ännu mer intressant.

God nytt och år, och stort tack för att ni besökt sajten under året, jag hoppas vi får förtroendet att fortsätta vara er primära nyhetskälla under nästa år.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.
Fler bloggar