Annons

Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

STORA JOURNALISTPRISET. SvD.se´s realtidsgräv om de kommunala biståndsprojekten har i dag nominerats till Stora Journalistpriset i klassen årets förnyare. Det är naturligtvis en stor ära och ett bevis för att 2010 var året då SvD.se skapade den nya journalistiken – i samspel med våra läsare.


Under några veckor i november förra året satt reportrarna Tobias Olsson och Alexandra Hernadi ledda av nyhetschefen Kristian Lindquist och beställde hem tusentals handlingar från myndigheten Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD).

Myndigheten, lokaliserad i Visby, har till uppgift att behandla ansökningar från kommunerna om lokala biståndsprojekt. Sammanlagt har ICLD delat ut 120 miljoner skattekronor åren 2005-2008. Under förra året, då vår granskning ägde rum, låg budgeten på 41 miljoner kronor.

Pengarna har bland annat gått till studieresor till Kina för kommunala tjänstemän i Vara, ett vattereningsprojekt i Ecuador som drevs av Staffanstorps kommun – som inte resulterade i någonting konkret och ett turistprojekt mellan Sigtuna kommun och staden Luodian i Kina.

Så långt liknar det här projektet tusentals andra journalistiska grävjobb som gjorts och görs i Sverige och i andra länder. De avgörande skillnaden var att våra medarbetare jobbade och publicerade i realtid. När projektet startade visste de inte var det skulle sluta, eller hur nästa kapitel i den här historien skulle skrivas.

Några exempel: Under resan till Kina bodde representanterna från Sigtuna på en Golfklubb. De besökte turistanläggningar, tittade på dansuppvisning samt gick på sigthseeing i Shanghai. Detta och handlingarna som berörde resan publicerades omedelbart på reportrarnas blogg.

De sökte sedan ansvarigt kommunalråd för en kommentar, men fick beskedet att han hade tid först om två veckor. Istället för att vänta skrev de en bloggpost att de sökt honom och flera andra på kommunen i Sigtuna men att ingen ville svara på frågor – i alla fall inte just nu.

Det här ledde till starka läsarreaktioner och ett par timmar senare ringde kommunalrådet upp. Även det svaret publicerades några minuter senare på bloggen.

Samtliga handlingar som reportrarna beställt fram publicerades, även metodiken och våra nästa steg redovisades tydligt för läsarna. Ljudfiler med intervjuer fanns tillgängliga kort efter att det gjorts och läsarna gavs hela tiden möjlighet att komma med synpunkter och ytterligare tips.

Och ni läsare var verkligen till stor hjälp. Ert engagemang var oerhört värdefullt, vi fick bilder och tips på andra kommuner som rest utomlands för skattepengar men där de konkreta resultaten uteblivit.

Det här är så klart en stor och viktig dag för SvD.se. Vi är en liten redaktion som med små resurser visat att det går att göra kvalitativ journalistik på ett helt nytt sätt. Genom att utnyttja webbens snabbhet och transparens tog vi den undersökande journalistiken ett steg vidare – tillsammans med våra läsare.

Den 25 november avgörs vilka som vinner Stora Journalistpriset. Och för oss alla på SvD är det naturligtvis en nervös, men förväntansfull väntan. Konkurrensen är som vanligt hård, men nomineringen i sig är ett kvitto på att det vi gör och har gjort har varit uppskattat av såväl juryn som läsarna.

Och vi kommer att fortsätta att vara innovativa. Under valvakan i september bytte SvD.se utseende för en dag. Från snabb nyhetsajt till ultrasnabb realtidssajt med direktrapportering, livebloggar från samtliga valvakor, bildflöden i realtid och mycket, mycket mer.

Vi har en stark tro på webben som nyhetskanal, för såväl snabb realtidsrapportering som fördjupande och analyserande journalistik. Innovation genomsyrar allt vi gör och vi vill fortsätta utvecklas. Och dagens nominering, och de priser vi fått tidigare under året för vår realtidsgräv, sporrar oss att jobba ännu hårdare – för våra läsare.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.