Om SvD.se

Fredric Karén

Fredric Karén

ARTIKELKOMMENTARER. En sund debatt har en början och ett slut. I bland slutar den i oenighet utan möjlighet till vidare replik. Andra gånger får debattörerna föra fram sina argument och alla är nöjda. I dag inför SvD.se som första nyhetssajt i Sverige ett maxtak på tre kommentarer per läsare och artikel.

Begränsningen att läsare får skriva maximalt tre kommentarer per artikel införs successivt under den här veckan, med start i dag.  Tekniskt går det till så att när du som läsare loggat in på disqus och postat din första kommentar talar systemet om att du har möjlighet att skriva ytterligare två kommentarer. Om du väljer att skriva alla tre kommentarerna kommer en ny informationsruta att visas som talar om att du inte kan posta fler kommentarer till den här artikeln.

De som har tid kan naturligtvis skapa nya disquskonton, eller logga in via Facebook, sedan Twitter och på så sätt skaffa sig fler möjligheter att kommentera den aktuella artikeln. Personligen tror jag att ganska få kommer att göra sig det omaket.

Debatten om artikelkommentarer på nyhetssajter tog ordentlig fart förra hösten efter attentaten i Norge. Flera svenska nyhetssajter införde begränsningar, stängde ner eller vidtog andra åtgärder för att få bukt med att diskussionen under artiklarna ofta spårade ur eller inte höll sig till ämnet.

Här på SvD.se startade vi en bloggstafett där sex skribenter deltog, bland dem Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson. Kort därefter intervjuade jag tio av de personer som kommenterar flitigast på SvD.se, fyra av de intervjuerna publicerade jag här på bloggen under namnet De kallar oss troll. I flera av de intervjuerna framkom önskemål om att begränsa antalet kommentarer per läsare. Det vill säga när du skrivit ett givet antal kommentarer kan du inte längre posta fler till just den artikeln. Däremot är du välkommen att kommentera andra artiklar på sajten.

Det var i den intervjuserien idén föddes.

Varför inför vi den här regeln? Med risk för att bli kallad odemokratisk, censor och andra mindre trevliga saker vågar jag påstå att det här kommer att höja kvaliteten på debatten.

Ett exempel: den här artikeln, skriven av LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson handlar om energipolitiken och har omkring 550 läsarkommentarer. När jag läser kommentarerna upptäcker jag ganska snabbt att det är omkring 15 personer, eller disquskonton som diskuterar med varandra. Jag är ganska säker på att den debatten varit betydligt mer läsvärd och fruktsam att delta i om varje person/konto haft tre kommentarer på sig att framföra sin ståndpunkt, istället för som nu: obegränsat.

Två-tre repliksskiften tillämpas i de flesta debattforum i samhället. Här på SvD har vi sedan massor av år en tradition på vår Brännpunktsida att tillåta tre repliksskiften. Riksdagsdebatter, TV-debatter…listan kan göras lång. Och ärligt talat, om du inte får fram det du vill ha sagt på tre försök kanske du inte borde gett dig in i diskusionen från första början. Lite grovt uttryckt kanske, men samtidigt är det för oss som läser en hel del kommentarsfält ganska tröstlöst att ta sig igenom alla dessa repliksksiften mellan en eller två debattörer som kan pågå i det oändliga.

Nu gör vi ett försök att sätta stopp för det. Min önskan och förhoppning är att vi ska få högre tempo i diskussionen och fler som deltar, jag menar, när du är på väg att posta din tredje och sista kommentar till en viss artikeln, hoppas jag att du har slipat på dina argument och formulerat dig så väl du kan.

Och jag självfallet förstår jag om en del läsare blir frustrerade över att inte få sista ordet, eller känner sig angripna utan att få möjlighet till replik.
Men någonstans måste man dra ett streck i debatten.

Fredric Karén om SvD.se

Här bloggar Fredric Karén, chef för SvD.se sedan januari 2009, om innehåll och utveckling på sajten. Kommentera direkt eller mejla dina synpunkter och frågor.
Fler bloggar