Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Vi har lärt oss att världens storbanker är too-big-to-fail och too-big-to-jail, men så än så länge verkar de inte vara too-big-to-pay.

En genomgång som nyhetsbyrån Bloomberg har gjort visar att Europas största banker sedan september 2008 haft kostnader på totalt 77 miljarder dollar kopplade till olika legala tvister i sviterna av finanskrisen.

Bloomberg har granskat de 18 banker som har redovisat högst legala kostnader, där jättar som Deutsche Bank och Lloyds ingår. Den visar att bankerna har satt av 24,9 miljarder dollar för att täcka olika förlikningar med myndigheter, 31,5 miljarder dollar för att kompensera kunder i Storbritannien för produkter som sålts med usel information om riskerna och ytterligare 20,9 miljarder dollar i öronmärkta pengar till kommande tvister och uppgörelser.

Summan motsvarar fem gånger bankernas vinst ifjol, skriver Bloomberg.

Den verkliga siffran kan dock vara ännu högre eftersom många uppgörelser skett i det tysta.

I USA har de sex största bankerna satt av sammanlagt 103 miljarder dollar för att täcka advokatkostnader och uppgörelser. Nyligen gick J.P Morgan med på att betala 13 miljarder dollar i en förlikning med amerikanska myndigheter för att kompensera för bland annat hur bolån såldes vidare till investerare före krisen.

Sammantaget har Europas och USA:s storbanker alltså fått punga ut med 180 miljarder dollar, motsvarande 1 200 miljarder svenska kronor för sina gamla synder.

Sedan september 2008 motsvarar det i runda slängar 650 miljoner kronor. Om dagen.

Än så länge har dock ytterst få fängelsedomar dömts ut för fel som begicks före krisen, och det är oklart om det kommer att  ske. 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.