Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Cypern innebär en systemrisk för Europa, förklarade eurogruppens ordförande Jeroen Dijssebloem häromdagen.

Vasaru, saru?

Den senaste veckans händelser få vem som helst att vilja nypa sig i armen. Hur kan en ekonomi som storlekmässigt motsvarar ett par promille av EU:s BNP sätta skräck i finansmarknaderna och makteliten i Bryssel?

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson påpekade att Cypern som ekonomisk stormakt är jämbördig med Uppsala län. Det är svårt att tänka sig ett infekterat budgetbråk i Tierp som skapar chockvågor på New York-börsens handlargolv.

Ändå är det precis vad som händer.

Jeroen Dijssebloem har rätt. Men det handlar inte om den direkta ekonomiska smällen som en krasch på Cypern orsakar. Hela det cypriotiska banksystemet är hälften så stort som svenska SEB.

Faran ligger i något helt annat. Ett tänkbart scenario som uppenbarligen diskuterats i EU-kretsar de senaste dagarna är att Cypern faktiskt lämnar valutasamarbetet. Därmed skulle eurobunkerns igenmurade nödutgång, den som en enig politikerarmé deklarerat måste förbli stängd om så helvetet startar skridskoskola, plötsligt börja stå och slå på vid gavel. Befolkningarna i Spanien, Portugal och andra krisländer skulle ju kunna få för sig ett och annat.

Skulle de försöka fly euron skulle det få desto större konsekvenser för Europa.

För att förstå cirkusen runt Cypern är det viktigt att komma ihåg en sak. Hanteringen av finanskrisen har aldrig handlat om att göra det som verkar vettigt.

Var det principiellt rätt att låta Lehman Brothers ägare snarare än de amerikanska skattebetalarna ta konsekvenserna ett antal giriga bankirers misstag? Självklart. Ändå var det ett fruktansvärt misstag.

Ända sedan dess har krispolitiken inneburit att moraliska, ekonomiska och till och med logiska principer fått nöja sig med en plats på läktaren. Målet har istället varit att hela tiden vaska fram det minst dåliga alternativet. Det som inte innebär total finansiell härdsmälta.

Därmed kan det som ser rimligt ut på pappret visa sig vara helt fel i praktiken. Cyperns så kallade beskattning av bankkonton är ett exempel. Det går faktiskt att argumentera för att en slopad insättningsgaranti på sikt är en ganska bra idé. Det innebär att statens skyddsnät försvinner och bankerna av ren självbevarelsedrift tvingas minska sitt risktagande dramatiskt, vilket alla skulle vinna på. Betyder det att det är en bra idé att avskaffa den nu? Absolut inte.

Precis så är det med hela eurokrisen. Intressen ställs mot varandra. Sunda principer möter en kompromisslös verklighet. Det som verkar klokt i Berlin låter sinnesjukt i Madrid, London eller Nicosia. För varje lösning på ett problem uppstår två nya. Och därför får också till synes små avgöranden oproportioneligt stor betydelse.

Som uppgift är krisbekämpningen därvidlag inte helt olik att ha hand om grupp treåringar. Att förklara vilka regler som gäller kan vara svårt nog. Men det är när olika undantag ska motiveras som det blir riktigt krångligt. Allting kan komma att användas emot dig.

I veckan hölls en telefonkonferens med eurozonens vice finansministrar, vars innehåll läckte till nyhetsbyrån Reuters. En av de medverkande sammanfattade kanske läget bäst, inte bara för Cypern utan hela eurozonen: We´re in a mess.

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.