Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

I Europa och USA är vi fullt upptagna med att slicka såren efter skuldkraschen. Under tiden i Kina…..

…pågår något som börjar påminna om västvärlden anno 2005 eller 2006.

Som bloggen skrivit tidigare så bygger Kinas ekonomiska mirakel de senaste åren på en inte obetydlig andel lånade pengar.

Följande diagram från Credit Suisse och bloggen Alphaville visar att Kina snappat upp ett och annat, nämligen att det är hög hastighet på sedelpressen som är vägen till framgång.

 

PBoC money growth to GDP intl comparison - Credit Suisse

Som framgår här ovan har penningmängden exploderat i Kina de senaste åren.

Enligt en artikel i Wall Street Journal om skuldbomben i Kina konstateras att mängden nya krediter som skapas har fyrfaldigats sedan 2007 till motsvarande 2 750 miljarder dollar årligen.

Den totala skuldsättningen är uppe i 200 procent av BNP, skyhögt över alla andra så kallade utvecklingsekonomier.

Och att döma från mönster i tidigare länder står Kina inför en krasch. De privata skulderna som andel av BNP är över nivåerna i Japan 1989, USA 2007 och Spanien 2008, enligt artikeln, skriven av Morgan Stanleys chef för emerging markets Ruchir Sharma.

Bara sedan 2008 har de privata skulderna ökat med 50 procentenheter till 180 procent.

Detta sker inte bara via banker, utan också genom så kallade skuggbanker, ett fenomen som spelade stor roll för vad som hände i Europa och USA 2008 och som jag skrivit om här och här.

Credit Suisse igen:

China credit to GDP ratio (including shadow financing) - Credit Suisse

Mycket av pengarna som lånas ut via dessa skuggbanker är komplexa produkter med höga räntor som till och med liknats vid pyramidspel.

Pengarna har behövts för att hålla den kinesiska tillväxten uppe.

Enligt Credit Suisse kan det rasa samman 2015. Dels löper en del av de tidigare produkterna ut, dels riskerar en stigande kinesisk inflation att få räntorna på dessa sparformer att bli mindre attraktiva.

I bästa fall kommer Kinas tillväxt bara att falla, från 8 procent till kanske 5 till 6 procent per år resonerar Ruchir Sharma.

Eller så fortsätter Kinas ledare att öka farten, kosta vad det kosta vill.

Eftersom det är Kina som anses vara världsekonomins räddare finns det skäl att vara orolig.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar