Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

President Obama har knappt hunnit bli omvald innan blickarna börjar riktas mot USA:s utmaningar.

Hur problemen ser ut är inte direkt någon statshemlighet, men de är ganska stora om inget görs. Bara under Obamas segertal hann USA:s totala skuldbörda växa med sisådär 230 miljoner dollar. Allt enligt den klocka som finns på organisationen Comeback Americas sajt och som räknar in alla framtida åtaganden som den amerikanska staten har.

Just nu är siffran uppe i drygt 71 000 miljarder dollar.

Men om möjligt ännu viktigare för världsekonomin är hur det kommer att gå i Kina där det är dags för ledarskifte i den politiska toppen den här veckan.

(Höll på att skriva val, finansmarknaden har ibland en tendens att blunda för att det så kallade loket i världsekonomin är en hårdför kommunistisk enpartistat).

Kina, som sällan missar en chans att klaga på att USA lever över sina tillgångar, har sina egna ekonomiska problem att ta tag i.

Även här handlar det om skulder som skenar.

Bloggen Zerohedge noterar att Kina är det land som har världens mest hårdbelånade företagssektor, med skulder som motsvarar över 150 procent av BNP.

Det är resultatet av en vildsint kreditfinansierad investeringsboom som har lett till enorm överkapacitet i flera branscher.

Kina har länge haft en lånefest som skulle få många västländer att framstå som bankbokskramare.

Efter finanskrisen 2009 öppnades alla kranar.

Från början av detta år till i mitten av 2012 beviljades lån motsvarande 73 procent av BNP.

Penningmängden i Kina har trefaldigats bara sedan 2007.

Något som fått vissa bedömare att tala om Kina som alla tickande lånebombers moder.

Det har föga förvånande pumpat upp flera bubblor, inte minst på fastigheter. För att minska risken för en enorm bankkrasch har Kinas ledare på olika sätt försökt dämpa och kontrollera utlåningen.

Resultatet blev istället att Kina tog efter väst på ännu ett annat område, nämligen skuggbanker, något som både Internationella Valutafonden och tungviktare i Kina varnat för.

Skuggbankerna, en oreglerad finansektor utanför banksystemet, har i Kina handlat mycket om att sälja sparprodukter till allt rikare kineser. Fenomenet har växt explosionsartat och lån från denna dåligt genomlysta sektor utgör enligt IMF nu 40 procent av Kinas BNP mot 130 procent för traditionella banker.

Men sparprodukterna, som lovar höga räntor, har både kallats för pyramidspel och Kinas egen subprimebubbla.

Både Barack Obama och Kinas tippade nya ledare Xi Jinping har med andra ord händerna fulla.

För oss övriga är det bara att hålla tummarna.

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar