Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

När världens ekonomiska och politiska elit i veckan låter landingsställen på sina privatjets kyssa schweizisk mark för att ansluta till World Economic Forum i Davos är samtalsämnet mellan snittar, väl kyld champagne och långa seminariesittningar ganska givet: valutakriget.

Tidigare i veckan var tyska Bundesbanks chef Jens Weidmann ute och varnade för att den väg som bland annat Japan nu slagit in på är farlig, där politikerna vill koppla greppet om sedelmaskinen för att få den att öka takten och devalvera landet ur sina problem.

Och som svar väntas nu även euroländerna flytta fram sina valutatrupper.

Nu ger sig även världens näst största ekonomi Kina in i matchen. I en kolumn publicerad av den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Xinhua sågas japanernas manöver fullständigt.

Där ifrågasätts till att börja med syrligt om japanernas taktik ens kommer att fungera eftersom de senaste tio omgångarna av stimulanser från centralbanken Bank of Japan inte lyckats få liv i ekonomin.

Men nyhetsbyrån varnar också för konsekvenserna av ett valutakrig som ger den japanska exporten ett orättvist kostnadsförsprång:

”En våg av konkurrensdevalveringar skulle leda till handelsfientligheter och undergräva globalt samarbete vilket är det sista som den bräckliga världsekonomin behöver”, skriver Xinhua.

”I en tid när experimentella läkemedel som QE har förvandlats till receptfria mediciner för sjukliga ekonomier för alltifrån USA till Europa och Japan skvalpar en massiv överlikviditet runt på de globala marknaderna och riskerar att blåsa upp tillgångsbubblor”, står det vidare.

Attacken saknar inte ironi, konstaterar Wall Street Journal, eftersom Kina självt under många år kritiserats för att hålla nere värdet på sin egen valuta.

Men eftersom relationerna mellan Kina och Japan är minst sagt frostiga där bråket om ett antal öar varit nära att leda till krig med annat än sedelpressarna höjer det tonläget ytterligare ett snäpp i debatten. På ett ganska obehagligt sätt.

Fortsättning lär följa. Vilket land tar nästa steg?

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.