Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Bara två veckor in på det nya året går det att nästan att ana vad som kan bli en ekonomisk så kallad supersnackis under 2013: valutakrig.

I flera år har världens stora länder ägnat sig åt kapprustning med hjälp sedelpressarna, men den senaste tiden har detta intensifierats när världens mest skuldtyngda land Japan nu bestämt sig för att öka takten ordentligt.

Landets nyvalde premiärminister Shinzo Abe har satt stor press på landets centralbank Bank of Japan att fördubbla inflationsmålet från 1 till 2 procent och börja ösa ut pengar i systemet igen.

Taktiken har  fått avsett effekt redan innan den börjat, den japanska yenen har försvagats rejält mot dollarn de senaste veckorna.

Syftet är förstås att göra den japanska exporten mer konkurrenskraftig, vilket är livsnödvändigt för att Japan ska kunna hålla igång sin inhemska lånekarusell.

Men Japans monetära offensiv lär inte förbli obesvarad. Flera andra länder i Asien väntas följa efter, häromdagen flaggade Sydkoreas centralbankschef för att landet kommer vidta åtgärder om valutan stärks för snabbt.

Och frågan är vad andra länder gör. Valutakrig är ju ett nollsummespel, för att den egna valutan ska försvagas måste någon annans stärkas.

Redan hörs det muller från Europa. Igår varnade Jean-Claude Juncker, ordförande i eurogruppen för att euron nu blivit ”farligt stark”.

Då har ju ändå den europiska centralbanken ECB redan lovat att producera nya euro i oändlig mängd för att rädda Spanien och Italien.

En stark euro är dåliga nyheter för exportmotorn Tyskland som håller hela eurobygget under armarna.

Även i Sverige har ju debatten tidvis varit intensiv om nödvändigheten för Riksbanken att torpedera kronan för den svenska exportindustrins räkning.

Allt detta kan ses som ett svar på den penningspolitik som sedan finanskrisen inleddes förts av amerikanska Federal Reserve, som i år väntas köpa upp i princip alla nytryckta obligationer från den amerikanska staten.

Även Bank of England har gått i första ledet när det gäller stödköp av obligationer.

Men nu ökar nervositeten både  i USA och Storbritannien. Före jul varnade Bank of Englands chef Mervyn King för valutakrig och nyligen kom samma budskap från en höjdare på Federal Reserve, Charles Plosser.

Han menar att tävlingen om vem som kan sänka sin valuta mest och snabbast riskerar att skada både världshandeln och ekonomin.

Lite sent påtänkt, kan tyckas.

Men kanske är det symptomatiskt för en värld där resurserna som ska fördelas ser ut att bli lite skralare.

Frestelsen för politiker och makthavare blir helt enkelt stor att hitta ett sätt som gör det möjligt att både äta bakelsen och ha den kvar.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.