Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Mervyn King, avgående chef för den brittiska centralbanken Bank of England varnar för att fler länder kommer att försöka försvaga sina valutor under 2013 som ett sätt att få igång tillväxten.

I ett tal i New York igår konstaterade han att de obalanser, där ett antal länder som USA och Storbritannien har stora underskott i sin utrikeshandel medan andra som Tyskland och Kina visar stora överskott, inte har blivit bättre efter finanskrisen.

Detta trots att just obalanserna pekats ut som en av de saker som utlöste krisen.

Istället är han orolig för att allt fler länder kommer att manipulera sina valutakurser för att främja den egna exporten, vilket redan är i full gång med Schweiz och Japan i spetsen. Även USA med Federal Reserves offensiva penningpolitik har anklagats för att sätta igång ett globalt så kallat valutakrig.

Om hur det kan sluta har jag skrivit här.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.