Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Varför har inte alltid centralbankerna sina räntor på noll och pumpar ut oändligt mycket pengar i samhället så att alla blir glada och nöjda?

Det kan tyckas som en relevant fråga för den som kommer som nyanländ till jorden hösten 2012 och snabbt ska försöka sätta sig in i det ekonomiska läget.

Att döma av debatten i Europa, USA och även i Sverige hänger det på centralbankerna om ekonomin ska komma igång igen. Det är de som måste ordna fram fler jobb och ekonomisk tillväxt.

Den enda medicin de har att erbjuda är att sänka räntan och klicka fram mer pengar i det digitala systemet. Vilket de också har gjort, i en omfattning som aldrig tidigare har skådats.

Men om detta är en mirakelkur, varför inte bara ösa på med mer? Tillexempel,  som en del förespråkar, sänka räntorna till minus?

Ett skäl är att medicinen har biverkningar. Dessa talas det inte lika ofta om.

En är den som SvD avslöjar idag. Handelsbanken vill få sina kunder att flytta från så kallad traditionell försäkring till andra sparformer där kunderna står för risken.

Skälet är väldigt enkelt: det blir svettigare och svettigare för banken att leva upp till den garanterade avkastning som utlovats försäkringstagarna.

Detta är ett internationellt fenomen. De stadigt sjunkande statslåneräntor som är en av konsekvenserna av krisens nollräntepolitik innebär en ordentligt rävsax för hela finanssektorn. Värdet på pensionsbolagens åtaganden stiger, men möjligheterna att leva upp till dem minskar.

I praktiken är det en spektakulär krasch lika dramatisk som en börskollaps, men betydligt mindre visuell och därför underskattad.

Håller de rekordlåga räntorna i sig under lång tid hotas finansbranschens hela affärsmodell.

Det som skulle rädda det finansiella systemet hotar att alltså att kväva det.

För att förstå vad en imploderande finansbransch betyder för ekonomin i stort räcker det med att säga ordet Lehman.

Det enda sättet att ta sig ur denna knipa är att pensionsförvaltarna själva tar mer risk, tillexempel som att just nu köpa företagsobligationer i enorma mängder.  Eller som Handelsbanken försöka knuffa över risken på kunderna istället.

Två saker är svåra att komma runt: pensionerna kommer att bli lägre framöver. Och sannolikheten för krascher ökas när risknivåerna skruvas upp.

Och om vi inte har pratat så mycket om lågräntesamhällets baksidor hittills kommer vi att göra det desto mer framöver.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.