Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Om du hade en sedelpress i källaren som du kunde disponera fritt för att finansiera dina utgifter, hur mycket pengar skulle du trycka?

De flesta skulle nog svara: rätt så mycket.

Det är också vad som händer just nu i USA, som till skillnad från privatpersoner är utrustat med en egen pengafabrik i form av centralbanken Federal Reserve.

Nyhetsbyrån Bloomberg pekar i en artikel på en intressant paradox: samtidigt som den amerikanska statsskulden stigit till över 16 000 miljarder dollar börjar amerikanska statspapper och andra räntebärande skuldsedlar att bli en bristvara.

Jo, ni läste rätt.

Orsaken är att Federal Reserve köper upp i princip alla nya papper som kommer ut på marknaden. I början på hösten annonserades det som brukar kallas för QE3, där Q står för det obegripliga quantative easing, en omskrivning för att springa ned i källaren och trycka på start.

Programmet innebär att Federal Reserve kommer köpa bolånepapper för 40 miljarder dollar i månaden fram tills dess att ekonomin repar sig. Dessutom väntas Federal Reserve fortsätta att köpa amerikanska statspapper för 45 miljarder dollar i månaden under 2013.

Det innebär att Federal Reserve i praktiken kommer att suga upp över 90 procent av alla nyutgivna räntepapper i dollar nästa år, enligt en analys av JP Morgan.

Banken räknar med att det totalt kommer ges ut obligationer för 1 121 miljarder dollar netto nästa år, alltså papper som inte går åt till att betala gamla skulder.

Det inkluderar statens beräknade nyupplåning på 893 miljarder dollar.

Det får räntorna att fortsätta falla. En tioårig amerikansk statsobligation har nu en ränta på 1,62 procent, att jämföra med genomsnittet på 4,88 procent de senaste 20 åren.

Samtidigt som utbudet minskar är efterfrågan på så kallade säkra papper nämligen stor, inte minst på grund av alla nya regler för banker.

Att en stat finansierar sin verksamhet genom att trycka nya pengar brukar på engelska kallas för att monetize the debt. Något som, noterar bloggen Zerohedge, Federal Reserves chef Ben Bernanke en gång lovat att inte göra:

 

De nya köpen innebär också att Federal Reserves tillgångar som andel av den amerikanska ekonomin stiger till aldrig tidigare skådade nivåer. Frågan är förstås om det finns någon väg tillbaka?

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.