Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so”.

Detta citat från Mark Twain är en viktig påminnelse om faran med att vara allför tvärsäker. På många sätt summerar det också upp orsakerna till finanskrisen.

Ett bra exempel är den blinda tro som alla världens makthavare och bankhöjdare har haft på att det alltid är helt riskfritt att investera i statspapper. Vilket förstås inte stämmer. Om detta har jag skrivit bland annat här.

Trots att den finansiella historien kryllar av exempel på motsatsen, baseras hela det finansiella systemet på denna naiva inställning till länders kreditrisk.

Det märks inte minst på det symbiotiska förhållande som råder mellan banker och stater. Det påminner om maffian, där staten ger bankerna beskydd i utbyte mot att banker ger politikerna pengar genom att köpa statsobligationer.

När den senaste bankkrisen gjorde staterna bankrutta förvandlades detta till en självmordspakt. Ju sämre det går för bankerna, desto större kris för staten vilket gör det bara ännu värre för bankerna. Och så vidare.

Den tyska tidningen Der Spiegel kallade detta i en artikel nyligen för ett Djävulens Förbund.

Tvärtom mot vad man skulle kunna tro har detta förbund bara stärkts under krisen.

Olika nya regler för banker gör att de måste äga mer ”säkra” värdepapper, läs statsobligationer, än tidigare. Och de billiga lån på sammanlagt 1 000 miljarder euro som Europeiska centralbanken ECB pytsat ut har till stor del använts av redan krisande banker för att köpa på sig ännu fler statspapper, vilket var precis vad EU-topparna hoppats på.

Banker och skattebetalares öden är alltså ännu mer intimt sammanflätade än tidigare. Och fortfarande låtsas regelmakarna att risken i statsobligationer är lika med noll.

Om detta varnade chefen för tyska centralbanken Bundesbank, Jens Weidmann för i ett tal i fredags.

Han vill bryta upp detta dödsförbund och efterlyser nya regler som både begränsar hur mycket statsobligationer en bank får äga, dels innebär att banker måste sätta av buffertkapital vid utlåning till stater, precis som för vilka andra lån som helst.

Om detta blev verklighet skulle det dock vara samma sak som att hela det finansiella och politiska etablissemanget i Europa erkände att haft helt fel. Tyvärr återstår nog lite mer av kristortyr innan den kollektiva självinsikten nått så långt.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.