Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Vilket blir 2012 års ekonomiska modeuttryck?

I vinnarhålet just nu: fiscal cliff.

Bara namnet antyder att det rör sig om något som helst bör undvikas. Att kasta sig ut från ett stup brukar ju betyda självmord.

Det är också vad alla världens ekonomer är överens om skulle bli resultatet för världsekonomin om USA lät ett antal automatiska skattehöjningar och utgiftsminskningar träda i kraft vid årsskiftet, vilket är vad som utgör detta omtalade budgetstup.

Det skulle minska USA:s budgetunderskott från 1 100 miljarder dollar 2012 till 641 miljarder dollar 2013, eller från 7 procent av BNP till 4 procent av BNP, enligt kongressens budgetkontor.

Då var underskottet 2012 ändå det minsta på fyra år, 2011 var siffran 8,7 procent av BNP och året innan 9 procent. För att inte tala om andra ännu större problem.

USA får flygbolaget SAS att framstå som ett under av kostnadskontroll.

Men en allför brutal avtändning från ett mångårigt underskottsberoende riskerar att ge den amerikanska ekonomin frossa. BNP skulle krympa och arbetslösheten stiga, vilket skulle kunna motverka det långsiktiga syftet. Därav självmordsvarningarna.

Men vänta nu, det ringer en klocka. Kraftiga och snabba budgetnedskärningar, en ekonomi som faller fritt. Var har vi hört det förut?

Just det, Europa!

Det budgetstup som alla;  Tyskland, EU, Internationella Valutafonden IMF och andra ekonomiska pekpinneviftare är överens om att USA måste undvika till varje pris, är precis det som flera av Europas länder redan knuffats ut över.

Den kur som sägs ta kål på USA påstås alltså kunna rädda Europa.

Några exempel. Spaniens budgetunderskott skulle enligt order från övriga EU-länder minskas från 6,3 procent av BNP i år till 2,8 procent 2014.

I Portugal ska budgeten kapas med motsvarande över 3 procent av BNP bara under 2013 och i Grekland är besparingarna 7 procent av BNP under 2013 och 2014 varav det mesta ska tas nästa år.

Detta trots att budgetunderskotten alltså är större i USA.

Bland de som varit med och ställt upp dessa krav finns bland andra IMF.

Vad har då hänt? Jo, precis samma sak som IMF och andra varnat för kommer att hända i USA: ekonomierna krymper vilket gör det ännu svårare att nå sparmålen. Länderna hamnar i en ond spiral.

Prognoserna för Spanien och Grekland har skruvats ned gång på gång.

Att denna metod för att minska ländernas skuldberg inte är så effektiv som man först trodde har också IMF erkänt på senare tid.

Och de som hänvisar till att ekonomisk extrembantning fungerade så fantastiskt fint i Baltikum kan tillexempel läsa den här artikeln.

När det handlar om USA är alltså den ekonomiska eliten beredd att göra vad som helst för att förhindra ett tragiskt fall utför stupet. Till Europas krisländer delar man ut en svångrem och säger: lägg den där om halsen och dra åt riktigt hårt så blir allt bra!

Förklara det för en femåring den som kan.

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.