Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Är förslaget som skulle rädda euron en enda stor luftpastej? Så här några månader senare är det en del som tyder på det.

Någon som minns Spanien?

Det var landet som för bara några månader sedan såg ut att dra med sig hela Europa ned i ett svart hål.

ECB-chefen Mario Draghis löften om att börja stödköpa spanska och andra krisländers statspapper räddade tillfälligt situationen.

Inte så konstigt, eftersom han sade sig vara beredd att spendera oändligt mycket nytryckta pengar om det krävdes.

Räntan på tioåriga spanska statsobligationer sjönk tillbaka och ligger idag strax under 5,90 procent, jämfört med som högst 7,75 procent i slutet av juli.

Mario Draghi hade dock ett villkor: alla länder som vill bli räddade är tvungna att be snällt.

Det har inte Spanien gjort. Och varför skulle premiärminister Mariano Rajoy göra det, att döma av marknadsräntorna ser ju allt ut att ha ordnat sig redan.

Patienten behöver alltså inte ta medicinen, eftersom symptomen försvunnit bara på förväntningen om att medicinen kommer tas.

Financial Times alltid lika vassa eurokriskolumnist Wolfgang Münchau konstaterade att ECB:s räddningspaket inte ser ut att bli mer än ett fantasifoster.

Han gör liknelsen med HC Andersens klassiska saga och undrar hur länge det dröjer innan någon på obligationsmarknaden vågar ropa att kejsaren är naken.

Under tiden går det åt fel håll för de spanska statsfinanserna.

Enligt ny prognos från EU-kommissionen tidigare i veckan ser Spanien ut att ha tappat kontrollen över budgetutvecklingen.

I juli gav EU:s ledare Spanien förlängd tidsfrist för att uppnå vissa mål för budgetunderskotten de närmaste åren. I år skulle underskottet landa på 6,3 procent av BNP, nästa år 4,5 procent och 2014 2,8 procent.

Enligt den nya prognosen beräknas utfallet bli betydligt dystrare: minus 8 procent i år, 6 procent nästa år och 6,4 procent 2014.

Det gör också att EU:s syn på Spanien skiljer sig allt mer från den spanska regeringens. Madrid ligger kvar med sina prognoser som går ut på att EU-målen klaras.

Mariano Rajoy baserade sin senaste sparplan på att den spanska ekonomin skulle krympa med 0,5 procent nästa år. EU-komissionens prognos säger nu att fallet blir 1,4 procent.

Precis som i flera av de andra krisländerna visar det sig alltså att politikerna trampar i kvicksand. En ny bottennivå uppenbarar sig hela tiden.

Bloggen FT Alphaville konstaterar att läget nu blir allt knivigare.

Det blir svårt för övriga EU-höjdare att utan vidare godkänna ett stödpaket till ett land som har så svårt att infria sina löften och vars budgetarbete delvis baseras på önsketänkande, i sin tur styrt av diverse politiska motiv.

Något som Mariano Rajoy inser, vilket gör att han bara drar ut på det hela ännu längre och hoppas på att marknaden inte synar bluffen.

Mycket kan sägas om hanteringen av eurokrisen, men imponerande är inte ett ord som spontant dyker upp.

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.