Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

”Luciafestivalen” är ett av det viktigaste datumen i den svenska festkalendern, skriver The Telegraph

Och för att, som tidningen skriver, ”hjälpa resten av världen att förstå varför man i Sverige fokuserar på att smycka vissa människors med ljus och samtidigt mumsa på saffransbullar och pepparkakshus den här helgen”, så har man lagt upp en svensk Luciaguide på sin sajt – ”Swedish Lucia for dummies”.

I filmen berättas bland annat om mörker och kyla och om glöggen som inte får koka – för då blir inte Luciafirandet lika roligt. Vidare informeras tittarna om att svenskar ofta fuskar när de bakar pepparkakor och köper färdig deg, och att skickliga bagare och skrytpellar gärna bygger pepparkakshus  – och lägger ut bilder på dem på Facebook.

Telegraph berättar också att det bara är Lucia som får ha ljus på huvudet, alla andra måste bära dem i sina händer. Men att ”de alltid lika försiktiga svenskarna förstås har ersatt levande ljusen med elektriska diton. Det blir färre bränder på det sättet, särskilt på förskolor”.

Till sist rapporterar tidningen att Lucia måste älska barn och önska världsfred, precis som miss World.

Artikeln är ny, men filmen har tidningen visat även tidigare år.

YouTube Preview Image