Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Efter allt strul som varit med Boeings Dreamliner kommer nu nästa mardröm för flygplanstillverkaren. I en ny dokumentär från tv-kanalen Al Jazeera framgår nämligen att Boeings egen personal inte skulle våga flyga med planet de själva tillverkar. Orsaken är att de är oroliga för säkerheten.

Av femton tillfrågade svarade tio att de inte vill flyga med en Dreamliner. Avslöjanden kommer när de filmas med dold kamera av en medarbetare.

– Jag skulle inte vilja flyga något av de här planen, för jag har sett hur kvaliteten på den här jävla skiten blir allt sämre, säger en av arbetarna till den dolda kameran, en annan uttrycker sig något mer dramatiskt:

– Jag skulle nog kunna tänka mig att flyga med Dreamlinern, men så har jag också en dödslängtan.

Inslaget gjordes efter personen som filmat sina medarbetare på fabriken i South Carolina kontaktat tv-kanalen. Personen, som vill vara anonym, säger till tv-kanalen att ”av alla problem med 787:an som rapporteras, sopas 90 procent under mattan”.

– Jag har sett mycket som inte hör hemma på en flygplansfabrik. Det är jobbigt och har ingenstans att gå med informationen, säger personen.

Ett av problemen som tas upp i dokumentären är narkotikamissbruk bland de anställda på fabriken i South Carolina.

– Du kan få tag på riktigt bra grejer här, säger en man på inspelningen.

Boeing menar att dokumentären är alltför vinklad.

– De här kommentarerna som kommer från några få uppenbart missnöjda medarbetare stämmer inte överens med den professionalism och det engagemang som jag ser hos våra anställda varje dag, säger en talesman från Boeing till news.com.au.

– Flygplanen, oavsett om de kommer från South Carolina eller Washington, tillverkas utifrån de högsta kvalitet- och säkerhetsregler som finns.

Här är ett uttdrag ur dokumentären, Broken Dreams: The Boeing 787:

YouTube Preview Image
Fler bloggar