X
Annons
X

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Hur farligt kan det egentligen vara att använda sin mobiltelefon på flyget. Eller annan ”eletronisk utrustning” för den delen. Kan en påslagen surfplatta verkligen få hela planet ur balans? I så fall, varför får vi ta med grejerna ombord när de tar ifrån dig den lilla saxen som inte ens skrämmer en tånagel?

Jag har undrat det många gånger och när jag skrev om det för två år sedan sammanfattade Jim Hofverberg, informatör på Fritidsresors flygbolag TUI Fly, det något oklara läget så här:
”Det finns inga rapporter som bevisar att mobiltelefoni stör flygplanens utrustning, men det finns rapporter som visat att det skulle kunna vara så.”

Men så, för ett år sedan tillsatte den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration, FAA, en arbetsgrupp vars uppgift var att studera när det är okej att använda elektronisk utrustning under en flygresa.

Nu är arbetsgruppen klar. Resultat: FAA ändrar sina rekommendationer.

De nya reglerna innebär att USA:s flygpassagerare tillåts ha sin elektroniska utrustning påslagen under hela resan, även vid start och landning vilket hittills varit förbjudet. Det är alltså fritt fram att titta på film, läsa e-böcker och spela spel från det att du slår dig ner i sätet tills det att du reser dig från detsamma.

Men det finns fortfarande restriktioner. Mobilens flygplansläge måste vara påslaget. Telefonen får alltså inte användas till vanliga samtal och sms. Och vill man surfa, göra uppdateringar på sociala medier eller kolla sin e-post är det planets eget wifi-nät som gäller.

Den amerikanska transportministern Anthony Foxx är nöjd med de nya reglerna:

– Beslutet tar hänsyn till både säkerheten och passagerarnas vilja att få använda sina elektroniska apparater under flygresan, säger han på FAA:s hemsida.

Reglerna träder troligen i kraft redan vid årsskiftet.

Och här en en rolig film i ämnet.

YouTube Preview Image