Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

Inte nog med att Air France-planet som i onsdags var på väg från Paris till Beirut höll på att få soppatorsk och tvingades nödlanda i Damaskus, väl nere på marken ombads passagerarna dessutom att kontrollera om de hade kontanter på sig till mera bränsle. Flygplatsen vägrade nämligen att låta flygbolaget betala med kreditkort.

Situationen var förstås ytterst olustig för alla ombord. Air France tillhör inte flygplatsens favoriter sedan bolaget i mars stoppade alla flygningar till Damaskus, och Frankrike tillhör inte Syriens favoritländer sedan man krävt president Bashar al-Assads avgång.

– På grund av de fruktansvärda relationerna mellan länderna och situationen i Syrien så var alla passagerare väldigt oroliga, säger en av passagerarnas vänner till nyhetsbyrån Reuters.

Nu löste sig ändå allting till slut. En talesman för flygbolaget säger att det endast var en försiktighetsåtgärd att be passagerarna om pengar, och att flygbolaget till slut kunde betala bränslet på egen hand. Hur och hur mycket Air France betalade framgår inte.

Planet kunde i alla fall lämna Damaskus och flyga via Cypern vidare till Beirut där det landade på torsdagen.

I november i fjol hände något liknande. Då var det det österrikiska flygbolaget Comtel Air som tvingade sina passagerare att betala för bränslet vid en mellanlandning. Den gången berodde det på att bolagets pengar var slut. Mer om det kan du läsa här.