Annons

Resebloggen

Per Johnsson

Per Johnsson

I Xochimilco-kanalerna i södra Mexico City ligger något som förmodligen är världens läskigaste och mest udda turistattraktion – The Island of the Dolls, en liten ö som är hem åt ett hundratal dockor, några trasiga och andra nästan hela.

Man ryser bara av att se dockorna hänga där i träden, och inte blir det mindre kusligt när man hör historien om den lilla ön.

För tro inte att dockorna hamnade där för att locka turister, nej allt började för ungefär 50 år sedan när öns enda invånare Don Julian Santana fann en drunknad flicka i kanalen.

Upptäckten drabbade honom hårt och han blev besatt av tanken på att göra hennes själ lycklig. Så han började samla dockor som han hittade i floden och på soptippar runt om i stan. Dockorna skulle inte bara göra den lilla flickan glad, de skulle också skydda ön från framtida olyckor. Trodde han.

Riktigt så blev det inte. År 2001 drunknade nämligen Don Julian Santana i kanalen. Det finns folk som tror att det var dockorna som låg bakom olyckan.

Jag har inte varit på The Island of the Dolls, och jag kommer inte att åka dit. Det räcker att titta på den här You Tube-filmen.