Annons

SvD.se - Nyheter

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Det är knappast någon överraskning för myndigheterna att konservburkar skulle kunna bidra med höga halter bisfenol A.

I höstas kom Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket med en gemensam rapport där man listar de kända riskerna. I avsnittet där källor till epoxilacker radas upp kan man läsa följande:

Invändigt skyddslack i konservburkar av metall; 13 studier visar att migrering till burkens matinnehåll sker, men i mycket varierande grad. Variationen verkar främst bero av burkens innehåll, den påverkas inte av lagringstid, temperatur eller omild hantering.0.2 – 840 µg/kg livsmedel.

Invändigt skyddslack i dryckesburkar av metall; 7 studier visar att migrering till burkens dryckesinnehåll sker, men i mycket varierande grad. Variationen verkar främst bero av burkens innehåll.  0.019 – 136 µg/l

Invändigt skyddslack i konservburk av metall för modersmjölksersättning; 4 studier visar att migrering sker till burkens innehåll. 0.48 – 11 µg/kg

Skyddslack i locken till glasburkar för barnmat; En kanadensisk studie visar att migrering till burkens matinnehåll sker.0.19 – 7.2 µg/kg

Invändigt belagda vattenledningsrör; Ett fåtal studier med otillräckligt känslig mätmetod (detektionsgräns som lägst 0.05 µg/l).   Inga halter uppmätta

Termopapper (kassakvitton): En studie visar att migrering sker till hud vid kontakt. 0.2 – 6 µg/fingertopparn. En studie visade att kassörskor i snitt hade 2,8 µg/g kreatinin medan medelvärdet för samtliga deltagare var något lägre: 2.0 g µg/g kreatinin. Slutsatsen var att kvittona även för kassörskor bara bidorg med en mindre del av exponeringen.

Tandlagningsmaterial (ofta blandpolymerer); Flera studier visar att migrering till patientens saliv sker, i mycket varierande grad. BPA-koncentrationen i urin ökar från 2.4 till 12.9 µg/l en timme efter behandling; återgående 24 timmar efter behandling.

Slut citat.

Hela rapporten hittar du här på Kemikalieinspektionens hemsida.

Medan konservburkar och dryckesburkar särklassigt toppar listan riktade regeringen sina insatser mot källor på listan som bidrar med avsevärt mindre doser men som i några fall riktar sig mot de allra minsta spädbarnen. Samtidigt fick myndigheter i uppdrag att utreda effekterna av kassakvitton med obundet bisfenol och renoverade vattenledningsrör som båda tycks bidra med oansenliga halter.

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan
Hannes Delling

 

Av de fyra försökskaninerna steg Hannes Dellings halter minst.

Fasen vad skönt! Min första känsla när provresultaten kom var att jag var glad över att jag hade lägst normalvärde av plastkemikalien bisfenol A av oss fyra reportrar som varit med i experimentet.

Eftersom jag är en aning hypokondrisk hade jag misstänkt att jag kanske skulle ha skyhöga halter i kroppen. Sedan kom snabbt den genuina förvåningen över att värdet faktiskt ökat med runt 5000 procent, efter att i något dygn ätit mat som inte alls kändes särskilt extrem. Hyfsat många svenskar äter tonfisk på burk och dricker läsk.

Jag vet inte hur farliga dessa kontroversiella plastkemikalier är, men det är ändå skrämmande hur svårt det är att undvika dem – även om man försöker. Under vår detox i ett och ett halvt dygn försökte jag minimera kontakten med föremål och mat som skulle ha kunnat vara i kontakt med bisfenol. Det visade sig vara svårare än vad jag trott. Mina värden gick i stället upp en aning efter detoxen.

Jag tror faktiskt att det här experimentet kan påverka min kosthållning. Jag har under veckan efter experimentet valt försiktighetsprincipen och färre konservburkar. Att skippa tonfisken på burk, som skulle kunna vara en av bisfenolbomberna, känns dock inte särskilt svårt. Blä.

Josefin Pehrson

En av de fyra försökskaninerna slutade på det högsta värde av bisfenol i kroppen som någonsin uppmätts i Sverige.

– Du har de högsta värdena någonsin uppmätta i Sverige!

När jag fick telefonsamtalet med resultaten från vårt liveexperiment trodde jag inte mina öron, något måste ha gått fel. Under experimentets gång föreställde jag mig att vi kanske skulle kunna se ökande tendenser men absolut inget i nivå med detta.

Trots allt var inte vårt experiment så extremt. Att jag genom att stoppa i mig ett par konservburkar under två dagars tid kunde öka mina halter så mycket var helt oväntat. Många av de sakerna vi åt tillhör dessutom mat som jag äter med jämna mellanrum, tonfiskssallad är en klar favorit och lite ravioli på burk är smidigt när man är ute och tältar.

 

Josefin Pehrson

 

Första tanken när provresutaten kom: det här kan inte vara sant! Vårt matintag under de två ”bisfenoldagarna” skilde sig förstås en aning från en helt vanlig dag. Tonfisk på frukostmackan är väl inget jag stoppar i mig dagligen. Men en snabb titt i köksskåpen och det finns ändå en hel del burkar där, burkar som trots allt ingår i matlagningen flera gånger i veckan.

Där står kokosmjölken, de krossade tomaterna, minimajsen, kronärtskockorna, wokgrönsakerna. För att inte tala om ölburkarna i kylen.

Experimentet – och resultaten – har fått mig att tänka till. Oftast finns alternativ till de, tydligen, bisfenolfyllda konserverna. Tomatburkarna får ge vika till förmån för tetror. Samma sak med kokosmjölken som jag efter en lång jakt faktiskt hittade på tetra. Men det svåra är alla plastföremål. Bara på en bråkdel finns symbolen för om de är gjorda av en plast som innehåller bisfenol. Det är svårt att välja och svårt att välja bort. Jag har inte varit så drastisk att jag rensat ut alla föremål i plast, men även här har jag ändrat beteendet.

Matlådan hälls upp på tallrik innan den värms i micron. Samma sak med minsta sonens välling – nu värms vatten i vattenkokaren (i metall) istället för direkt i flaskan i micron. Även om nappflaskan ska vara bisfenolfri.

När det gäller vattnet från ledningarna är det ju svårare att både kontrollera och göra något åt. Och resten då? Ska jag ta bort tvååringens plastleksaker? Kasta ut plastgolvet? Alla muggar och plasttallrikar? Hur farligt är det? Ja, det vet vi ju inte.

Att våra värden blev så extrema var chockerande. Att det heller inte gick att detoxa sig till en nollnivå är skrämmande. Att man dessutom strider om både faror och säkra nivåer är obehagligt. Vad vet man om ett par år, eller fem eller tio år, som man inte vet idag?

Det är inte helt lätt men går att till viss del ändra sitt beteende – om man känner till bisfenolfällorna.

 

 

Josefin Pehrson

Två av SvD:s reportrar har blivit inbjudna till Nyhetsmorgon i TV4 för att berätta om vårt liveexperiment och de höga bisfenolvärden som uppmätts i våra kroppar. Runt 07:45 pratas det alltså #bisfenolfällan och konservburkar. Kort därefter, 08:15, finns SvD även på plats i TV4 News.

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120604-073215.jpg

Henrik Ennart

Henrik Ennarts kurva nådde sin topp dag 3 då hade hans bisfenolhalter ökat med 4600 procent.

Mejlet kom från Christian Lindh som är docent i Lund och en av dem som hjälpt oss med vårt bisfenolexperiment. Det var kort och berättade att labbet börjat få fram de första preliminära resultaten vid analyserna av de 16 urinprover vi fyra försökskaniner skickat iväg. Det innehöll inga f’ärdiga resultat och avslutades halvt på skämt och halvt på allvar med frågan om någon av oss hade ätit kassakvitton.

Det var då jag förstod att halterna var höga. Mycket höga.

Nej, svarade jag. Inga kvitton, men en ganska ensidig konservburksdiet.

Någon dag senare flög jag ner till Lund för att träffa Christian, professor Bo Jönsson och Margareta Maxe som är biomedicinsk analytiker vid EU-referenslaboratorium för bisfenol A. Inget annat labb i Sverige och få i Europa kan och får göra så avancerade analyser som vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Efter att ha försett oss med varsin kopp kaffe i pentryt fick jag ett papper med provresultaten. Det tog ett tags stirrande innan jag riktigt förstod innebörden. De enda liknande test jag hört talas om har utförts i Nordamerika. Vi hade inte haft en aning om ifall det skulle bli något utslag i Sverige med vårt urval av produkter. Ändå såg jag nu att testresultaten för oss alla var mellan tre och fem gånger högre än de högsta värden som uppmätts i något liknande test jag kände till.

Hur var det möjligt? Vi hade ju egentligen bara ätit några konserver och druckit några burkar läsk.

Första tanken var, det ska erkännas, jackpot. Men den lite konstiga känslan som nog bäst förstås av journalistkollegor förbyttes snabbt i olust, för ett av proven med kraftigt förhöjda halter av den hormonstörande kemikalien var ju faktiskt taget på mig.

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

Josefin Pehrson

En intressant vetenskapsartikel i den brittiska tidningen the Guardian beskriver en växande grupp av hobbykemister som försöker sig på allt mer avancerade experiment. Tidningen har bland annat besökt Richard Handl i Ängelholm som försökte bygga en kärnreaktor i sin lägenhet. En annan i raden av hemmauppfinnare är Victor Deeb som ville producera bisfenolfria burkar.

För fyra år sedan körde en polis förbi ett hus i Massachusetts, USA, och ringde brandkåren när han såg rök bölja ut från luftkonditioneringen. Branden kom från en trasig säkring men efter att den var släckt råkade brandmännen snegla ned i källaren och ringde omedelbart på förstärkning.

– FBI. Till och med CIA var här, berättar Victor Deeb för the Guardian.

I hans källare fanns hundratals flaskor med kemikalier, men ingen av dem visade sig vara giftiga. Allt var delar i hans experiment för att hitta ett nytt sätt att täcka insidan på burkar utan att använda bisfenol A (BPA).

– Jag var före min tid med att vilja bli av med BPA. Jag lade ned hur mycket tid som helst på att försöka förklara för myndigheterna vad jag höll på med med de hade ingen förståelse.

Josefin Pehrson

Tandfyllningar är den senaste bisfenolprodukten på agendan. I dag rapporterar tidningen Ny Teknik att forskare på Karolinska institutet avråder gravida från fyllningar som innehåller kemikalien bisfenol A.

I första hand är det när fyllningen sätts in som bisfenolet kan frigöras och flera studier visar på ökande halter bisfenol i kroppen i upp till tre timmar efter lagningen.

– Jag säger inte att det är farligt att laga tänder under graviditeten. Men på grund av osäkerheterna och de konsekvenser det skulle kunna få tycker jag att det är onödigt att utsätta fostret för den risken, säger Annika Hanberg, professor vid Institutet för miljömedicin på KI, till TT.

Hennes råd är att försöka hitta andra alternativ.

Josefin Pehrson

För första gången såg jag häromdagen varor som aktivt salufördes som bisfenolfria. Inne i affären hängde en lång rad vattenflaskor för sportaktiviteter tydligt märkta med ”BPA-free” – alltså utan kemikalien Bisfenol A. Att jag inte sett produkter marknadsföras på samma sätt tidigare kan ju bero på att liveexperimentet har öppnat mina ögon.

I motsats till vattenflaskorna upptäckte min kollega Hannes Delling, en av försökskaninerna, ett datorfodral hemma hos sig med ett stort tryck i ena hörnet som glatt utannonserade ”Polycarbonate” (alltså bisfenolhaltig plast). Funkar det som försäljningsargument?

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120530-114919.jpg

Josefin Pehrson

När liveexperimentet började så försökte vi ju under en period hålla oss långt borta från allt vad bisfenol heter. Sedan våra olika märkliga dieter avslutades har jag återigen försökt undvika de produkterna. Vissa saker har varit ganska lätta – efter vår bisfenolmaxade diet i måndags och tisdags var jag rätt trött på konserverad tonfisk. I helgen uppstod däremot ett delikat problem. Min familjs klassiska och väldigt enkla recept för födelsedagstårtor innehåller nämligen krossad konserverad ananas för att göra tårtbottnen riktigt saftig. Så på den punkten fick jag låta förnuftet ge vika för traditionerna.

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120528-101400.jpg

Pehrsons snabba födelsedagstårta. Färdiggjorda tårtbottnar, krossad konserverad ananas (all juice hälls på), hallonsylt. Täcke av grädde och skivade jordgubbar.