Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

När liveexperimentet började så försökte vi ju under en period hålla oss långt borta från allt vad bisfenol heter. Sedan våra olika märkliga dieter avslutades har jag återigen försökt undvika de produkterna. Vissa saker har varit ganska lätta – efter vår bisfenolmaxade diet i måndags och tisdags var jag rätt trött på konserverad tonfisk. I helgen uppstod däremot ett delikat problem. Min familjs klassiska och väldigt enkla recept för födelsedagstårtor innehåller nämligen krossad konserverad ananas för att göra tårtbottnen riktigt saftig. Så på den punkten fick jag låta förnuftet ge vika för traditionerna.

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120528-101400.jpg

Pehrsons snabba födelsedagstårta. Färdiggjorda tårtbottnar, krossad konserverad ananas (all juice hälls på), hallonsylt. Täcke av grädde och skivade jordgubbar.

 

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan