Annons

SvD.se - Nyheter

Maria Sundén

Maria Sundén

Vi skrattar lite åt vårt experiment där vi nu försöker maxa bisfenolintaget med konservburksmiddagar och plastmuggar. Men så tänker jag på nappflaskan som vi använt till sonen sedan han var ett par månader, hur vi har värmt flaskan med innehåll i micron. Bisfenol i nappflaskor förbjöds visserligen i Sverige år 2010 och nyss även bisfenolplast på insidan av barnmatsburklocken. Men hur gammal den här flaskan är och varifrån den kommer har jag ingen aning om. Och skrattet fastnar i halsen.

Jag börjar alltså titta maniskt under plasttallrikar och plastmuggar, granskar burkar och kannor. De flesta har ingen symbol över huvudtaget.
Plastleksaker, slevar, köksverktyg. Sådant som inte ska hamna i munnen hamnar i munnen när barn finns med i bilden. I Danmark är det förbjudet med bisfenol i material och produkter som är till för barn under tre år.

Jag läser att barn, som också har svårare att bli av med bisfenol i kroppen än vuxna, till och med får i sig ämnet av att krypa på plastgolv.

Är bisfenoljakten överdriven? Möjligen.

20120521-203838.jpg

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan