Annons

SvD.se - Nyheter

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Henrik Ennarts kurva nådde sin topp dag 3 då hade hans bisfenolhalter ökat med 4600 procent.

Mejlet kom från Christian Lindh som är docent i Lund och en av dem som hjälpt oss med vårt bisfenolexperiment. Det var kort och berättade att labbet börjat få fram de första preliminära resultaten vid analyserna av de 16 urinprover vi fyra försökskaniner skickat iväg. Det innehöll inga f’ärdiga resultat och avslutades halvt på skämt och halvt på allvar med frågan om någon av oss hade ätit kassakvitton.

Det var då jag förstod att halterna var höga. Mycket höga.

Nej, svarade jag. Inga kvitton, men en ganska ensidig konservburksdiet.

Någon dag senare flög jag ner till Lund för att träffa Christian, professor Bo Jönsson och Margareta Maxe som är biomedicinsk analytiker vid EU-referenslaboratorium för bisfenol A. Inget annat labb i Sverige och få i Europa kan och får göra så avancerade analyser som vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Efter att ha försett oss med varsin kopp kaffe i pentryt fick jag ett papper med provresultaten. Det tog ett tags stirrande innan jag riktigt förstod innebörden. De enda liknande test jag hört talas om har utförts i Nordamerika. Vi hade inte haft en aning om ifall det skulle bli något utslag i Sverige med vårt urval av produkter. Ändå såg jag nu att testresultaten för oss alla var mellan tre och fem gånger högre än de högsta värden som uppmätts i något liknande test jag kände till.

Hur var det möjligt? Vi hade ju egentligen bara ätit några konserver och druckit några burkar läsk.

Första tanken var, det ska erkännas, jackpot. Men den lite konstiga känslan som nog bäst förstås av journalistkollegor förbyttes snabbt i olust, för ett av proven med kraftigt förhöjda halter av den hormonstörande kemikalien var ju faktiskt taget på mig.

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan