SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

Snart börjar den kanske svåraste delen av vårt liveexperiment. Vi ska försöka rensa våra kroppar från bisfenol och få ned halterna av ämnet så mycket som möjligt. Bisfenol omsätts ganska snabbt i kroppen, det mesta försvinner på 18-24 timmar och det räcker därför med att vi detoxar i ett drygt dygn. Starten går vid 16-tiden i dag.

 

Här är listan över instruktioner inför avgiftningen:

Konserver. Förbjuden mat under detoxen.

  • Ät inga konserverade livsmedel. (OBS att bönor och annat i sallader ofta kan vara konserverat)
  • Drick inget som sålts på burk.
  • Undvik all mat och dryck som kommit i kontakt med plastkärl, t ex SvD:s kaffemaskiner. Undvik även data- och tv-skärmar, hockeyvisir, Iphonens yta, kontaktlinser och skrivbordsytor etc. Det är ibland svårt att veta vad som innehåller bisfenol. Om det står “PC” på varan eller om siffran “7” finns i retur-triangeln, så är det bisfenol. Om det istället står “PP” så är det polypropylen och ingen bisfenol. Andra siffror är troligen inte bisfenol, men det är ingen garanti. Oftast står det ingenting.
  • Rör inte vid kassakvitton eller p-biljetter, uttagskvitton, fruktdisketiketter och kölappar.
  • Se upp med trycksvärta (kan innehålla låga halter bisfenol)
  • Undvik att röra vid returpapper, inklusive pizzakartonger.
  • Undvik kranvatten om din fastighet på senare år genomfört ett stambyte där plaströr satts in i befintliga stammar (en ganska vanlig metod).
  • Duscha inte. Risken är att man andas in bisfenol som kan finnas i ytvattnet.

Skulle du klara av att leva en bisfenolfri vardag? Vad tror du blir svårast? För egen del känns duschar och skrivbordsytor extra jobbigt att undvika.

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan
Fler bloggar