Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

 

Första tanken när provresutaten kom: det här kan inte vara sant! Vårt matintag under de två ”bisfenoldagarna” skilde sig förstås en aning från en helt vanlig dag. Tonfisk på frukostmackan är väl inget jag stoppar i mig dagligen. Men en snabb titt i köksskåpen och det finns ändå en hel del burkar där, burkar som trots allt ingår i matlagningen flera gånger i veckan.

Där står kokosmjölken, de krossade tomaterna, minimajsen, kronärtskockorna, wokgrönsakerna. För att inte tala om ölburkarna i kylen.

Experimentet – och resultaten – har fått mig att tänka till. Oftast finns alternativ till de, tydligen, bisfenolfyllda konserverna. Tomatburkarna får ge vika till förmån för tetror. Samma sak med kokosmjölken som jag efter en lång jakt faktiskt hittade på tetra. Men det svåra är alla plastföremål. Bara på en bråkdel finns symbolen för om de är gjorda av en plast som innehåller bisfenol. Det är svårt att välja och svårt att välja bort. Jag har inte varit så drastisk att jag rensat ut alla föremål i plast, men även här har jag ändrat beteendet.

Matlådan hälls upp på tallrik innan den värms i micron. Samma sak med minsta sonens välling – nu värms vatten i vattenkokaren (i metall) istället för direkt i flaskan i micron. Även om nappflaskan ska vara bisfenolfri.

När det gäller vattnet från ledningarna är det ju svårare att både kontrollera och göra något åt. Och resten då? Ska jag ta bort tvååringens plastleksaker? Kasta ut plastgolvet? Alla muggar och plasttallrikar? Hur farligt är det? Ja, det vet vi ju inte.

Att våra värden blev så extrema var chockerande. Att det heller inte gick att detoxa sig till en nollnivå är skrämmande. Att man dessutom strider om både faror och säkra nivåer är obehagligt. Vad vet man om ett par år, eller fem eller tio år, som man inte vet idag?

Det är inte helt lätt men går att till viss del ändra sitt beteende – om man känner till bisfenolfällorna.

 

 

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan