Annons

SvD.se - Nyheter

Maria Sundén

Maria Sundén

På takterassen, uppiffat med lite riven parmesan, fick ett par burkar ravioli slinka ned under bisfenolexperimentets sista dag. Till det, en burköl (där förstås märket inte är värre eller bättre eller något annat). Och lite konserverad frukt till efterrätt.

Josefin serverar ravioli på takterassen och kisar mot vårsolen

 

Just dessa burkklassiker som vi tagit till som testmat är kanske inte sådant som står på vår egen meny dagligen, men däremot mycket annat som också faller i bisfenolfällan. Igår kväll fick det bli en thaiinspirerad curryrätt med kokosmjölk och wokgrönsaker, båda på burk – en rätt som åtminstone jag själv äter nästan någon gång i veckan. Även om det kändes fel just denna gång, trots att det knappast var den första burkmiddagen, så fick även barnen festa på maten.

Utrensningen av möjligen farlig plast ur skåpen pågår dock fortfarande.

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan