Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

En av de fyra försökskaninerna slutade på det högsta värde av bisfenol i kroppen som någonsin uppmätts i Sverige.

– Du har de högsta värdena någonsin uppmätta i Sverige!

När jag fick telefonsamtalet med resultaten från vårt liveexperiment trodde jag inte mina öron, något måste ha gått fel. Under experimentets gång föreställde jag mig att vi kanske skulle kunna se ökande tendenser men absolut inget i nivå med detta.

Trots allt var inte vårt experiment så extremt. Att jag genom att stoppa i mig ett par konservburkar under två dagars tid kunde öka mina halter så mycket var helt oväntat. Många av de sakerna vi åt tillhör dessutom mat som jag äter med jämna mellanrum, tonfiskssallad är en klar favorit och lite ravioli på burk är smidigt när man är ute och tältar.

 

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan