Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

En intressant vetenskapsartikel i den brittiska tidningen the Guardian beskriver en växande grupp av hobbykemister som försöker sig på allt mer avancerade experiment. Tidningen har bland annat besökt Richard Handl i Ängelholm som försökte bygga en kärnreaktor i sin lägenhet. En annan i raden av hemmauppfinnare är Victor Deeb som ville producera bisfenolfria burkar.

För fyra år sedan körde en polis förbi ett hus i Massachusetts, USA, och ringde brandkåren när han såg rök bölja ut från luftkonditioneringen. Branden kom från en trasig säkring men efter att den var släckt råkade brandmännen snegla ned i källaren och ringde omedelbart på förstärkning.

– FBI. Till och med CIA var här, berättar Victor Deeb för the Guardian.

I hans källare fanns hundratals flaskor med kemikalier, men ingen av dem visade sig vara giftiga. Allt var delar i hans experiment för att hitta ett nytt sätt att täcka insidan på burkar utan att använda bisfenol A (BPA).

– Jag var före min tid med att vilja bli av med BPA. Jag lade ned hur mycket tid som helst på att försöka förklara för myndigheterna vad jag höll på med med de hade ingen förståelse.

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan