Hela bisfenol-listan: Så mycket bidrar burkar, muggar och kvitton.

Det är knappast någon överraskning för myndigheterna att konservburkar skulle kunna bidra med höga halter bisfenol A.

I höstas kom Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket med en gemensam rapport där man listar de kända riskerna. I avsnittet där källor till epoxilacker radas upp kan man läsa följande:

Invändigt skyddslack i konservburkar av metall; 13 studier visar att migrering till burkens matinnehåll sker, men i mycket varierande grad. Variationen verkar främst bero av burkens innehåll, den påverkas inte av lagringstid, temperatur eller omild hantering.0.2 – 840 µg/kg livsmedel.

Invändigt skyddslack i dryckesburkar av metall; 7 studier visar att migrering till burkens dryckesinnehåll sker, men i mycket varierande grad. Variationen verkar främst bero av burkens innehåll.  0.019 – 136 µg/l

Invändigt skyddslack i konservburk av metall för modersmjölksersättning; 4 studier visar att migrering sker till burkens innehåll. 0.48 – 11 µg/kg

Skyddslack i locken till glasburkar för barnmat; En kanadensisk studie visar att migrering till burkens matinnehåll sker.0.19 – 7.2 µg/kg

Invändigt belagda vattenledningsrör; Ett fåtal studier med otillräckligt känslig mätmetod (detektionsgräns som lägst 0.05 µg/l).   Inga halter uppmätta

Termopapper (kassakvitton): En studie visar att migrering sker till hud vid kontakt. 0.2 – 6 µg/fingertopparn. En studie visade att kassörskor i snitt hade 2,8 µg/g kreatinin medan medelvärdet för samtliga deltagare var något lägre: 2.0 g µg/g kreatinin. Slutsatsen var att kvittona även för kassörskor bara bidorg med en mindre del av exponeringen.

Tandlagningsmaterial (ofta blandpolymerer); Flera studier visar att migrering till patientens saliv sker, i mycket varierande grad. BPA-koncentrationen i urin ökar från 2.4 till 12.9 µg/l en timme efter behandling; återgående 24 timmar efter behandling.

Slut citat.

Hela rapporten hittar du här på Kemikalieinspektionens hemsida.

Medan konservburkar och dryckesburkar särklassigt toppar listan riktade regeringen sina insatser mot källor på listan som bidrar med avsevärt mindre doser men som i några fall riktar sig mot de allra minsta spädbarnen. Samtidigt fick myndigheter i uppdrag att utreda effekterna av kassakvitton med obundet bisfenol och renoverade vattenledningsrör som båda tycks bidra med oansenliga halter.

Visa kommentarer (116 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Kan ni inte göra samma studier för Ftalater och andra plastingredienser?

  Det vore väldigt intressant att studera migrering hos, säg de fem största kemikalierna – och hur de påverkar oss.

  http://svt.se/2.149955/1.2367118/underkastelsen

  • Anonym

   När det gäller ftalater skulle det kunna funka, eftersom de också utsöndras rätt snabbt,

   http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=21943 
   men en del hormonstörande kemikalier bryts ner långsamt och lagras till stor del i kroppen, t ex vissa ytaktiva (perfluorerade) ämnen som ger en fett- eller vattenavvisande yta. Det vore förmodligen oetiskt att göra liknande experiment med dem.  

 • http://profiles.google.com/fredrikmagnuson Fredrik Magnusson

  Vilda västern …

 • http://profiles.google.com/fredrikmagnuson Fredrik Magnusson

  Vilda västern …

 • Anonym

  Jag är precis på väg att bunkra upp med proviant till semesterresan Bullens Pilsnerkorv brukar ingå. Men Lidl gar också korv men på glasburk det kanske är bättre att välja den? Denna gång kommer jag att försöka köpa proviant på glasburk istället för på plåtburk. Hur är det med burköl är det samma sak där?

  • Vorster

   Kan du vara säker på att det inte har legat i plast innan det kom i glasburk? Arla har ju infört plast-korkar på sina produkter. När jag frågar dom så får jag till svar att det är kunden som vill ha det så. Vill du åxå ha det?

  • Anonym

   Jag håller på att bunkra upp Bullens Pilsnerkorv inför 21 december 2012 och vill veta om jag kommer att dö av bisfenolförgiftning INNAN jordens undergång!!

  • Vorster

   lidel? är det inte dom som har en dålig personalpolitik? Livet är en illusion! Det finns ju en viss födkrok i att leva.

 • http://www.facebook.com/dannie.levy Daniel Levy

  Livsmedelsverkets gränsvärde för bisfenol är 0,6mg/kg livsmedel. Dvs. 600 000 ng/kg. Högsta uppmätta värdet i studien var…. 840 nanogram.  Dvs 0,14% av högsta tillåtna gränsvärde…. panik någon?

  • Anonym

   Det finns många studier som antyder att Livsmedelsverkets gränsvärde är för högt satt så, ja, det finns absolut anledning till oro. Bara det faktum att en kemikalie tagits fram för att användas som verksam substans i hormonpåverkande läkemedel börjar användas till livsmedel är i sig oroväckande.

   Dessutom finns avslöjanden om att flera av de experter som arbetar för livsmedelsverket har nära koppling till industrin som tjänar stora pengar på t.ex. kemikalier som Bisfenol och därmed har ett egenintresse i att undervärdera riskerna. Sorgligt men sant…

   • http://www.facebook.com/people/Åsikts-Frihet/100003693406184 Åsikts Frihet

     Det är lite fjuttigt med konspirationsteori kring detta. Betänk att SvD har gjort en praktisk forskningsinsats.

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Lindgren/575081914 Jan Lindgren

   Om jag läser artikeln rätt så uppmättes 840 mikrogram, dvs mer än gränsvärdet på 600 mikrogram som du hänvisar till.

   • http://www.facebook.com/dannie.levy Daniel Levy

    Whoops, blandade ihop det med nanogram som de använde som enhet i SVD-experimentet. Ja, 0,6mg = 600 mikrogram. Variationsvidden 0.2 – 840  blir 839,8 så det är ju på gränsen. Gränsvärden sätts nästan alltid med REJÄL marginal då gränsvärdet är vad som anses vara högt i relation till risken. Är gränsvärdet satt till 10 så betyder det inte att det är 9,98 = bra, 10,01 = död som  effekten blir.

 • Anonym

  ug/kg blir ett lite speciellt mått beroende på vilken vara det rör sig om. En konservburk med krossade tomater, nästan 100% vatten och därmed tungt i förhållande till volymen, får alltså ett högt värde om x ug frigörs till innehållet. En burk med modersmjölkersättning, som i förhållande till krossade tomater är lätt i förhållande till volymen, får ett betydligt bättre värde även om samma mängd ”x ug” frigörs till matvaran.

  Så jämförelser i ug/kg mellan olika livsmedel kan bli missvidande om densiteten skiljer mellan de olika livsmedlen.

  • Anonym

    Tänker Du inte tvärtom? Antag att en förpackning avger 1 mikrogram bisphenol. I burken finns 100 g krossade tomater. Halten blir då 10 mikrogram per kilo. Om vi i stället har en lättviktig produkt (säg modersmjölksersättning) som väger låt oss säga 50 g per burk. Då blir halten 20 mikrogram per kilo. Den tyngre varan får en skenbart lägre halt, inte högre som du skriver. I övrigt håller jag med dig. Det är ungefär som med cesium-halten i persiljan efter Chernobyl-olyckan.

   • Anonym

     Jo, jag tänker tvärt om…skit också. Tack för rättningen!

 • Anonym

  Hur är det med plastbeläggningen i tetre-packs-förpackningar? Vissa konserver säljs ju så också, ska man välja det före plåtburkar?
  Känns rätt knepigt att vi omger oss med plast, inte med tanke på plasten utan med tanke på alla tillsatser i den. Hade vi haft kvar skafferierna och de svala källarförråden för mat från förr hade jag gärna velat konservera själv, på glass. Inte bara för att slippa bisfenol, men det hade varit en fin bieffekt.

 • Anonym

  Ska det vara så jävla svårt att tillverka plast (eller plastliknande) utan bisfenol? 

 • Anonym

  Ska det vara så jävla svårt att tillverka plast (eller plastliknande) utan bisfenol? 

 • Anonym

  Ännu ett av alla ”larm” i Sverige. Folk verkar inte göra något annat än att oroa sig och ”trygghetsknarka”.

  • Ted Johansson

   Håller med. Vi borde passa på att ta bort bommarna vid järnvägskorsningarna också.

 • http://pulse.yahoo.com/_R2IOTAQLA2N7XBRWDKL4MG33VE Richard

  mikrogram per kilogram.. Vilket underbart förvirrande begrepp. Å ena sidan miljondelsprefixet mikro å andra sidan tusentalsprefixet kilo.  Visserligen är kg den enda SI-enhet med prefix inkluderat, men på båda sidor är det gram, vilket leder att man bör ange halterna som andel istället för att krångla till det. T ex tredjedelar, procent eller promille.  I det här fallet kanske det vore en bra idé att använda ppm (inte premiepensionsmyndigheten) parts per million så kanske läsarna känner sig bildade istället för fördummade.

 • Anonym

  Jag är sååå less med det här med gränsvärden. Det gäller alla gifter.
  Det skall inte finnas över huvudtaget!!!
  Små doser under längre tid är farligare än stora doser under kort tid.

  • Anonym

   Jag försvarar inte onödig bisfenol, men ”skall inte finnas över huvudtaget”…?

   Vet du att många växter utsöndrar nervgifter, för att ta kål på fiender? Har du någonsin reflekterat över att uran, kvicksilver, kadmium, bly, etc. förekommit i varierande halter i naturen och näringskedjan sedan livets uppkomst på jorden?
    
   Gifter är en del av naturen, och livet (hur osvenskt det än kan verka).

   • Anonym

     Då växer det plast då?

    • Anonym

     Du skriver  ju att inga gifter får finnas så då får  vi väl förbjuda/utrota naturen  då.  Vi  kan  ju alltid spruta Cilit Bang på den för det får mitt gräs att dö. 

     • Anonym

       Alla gifter som TILLSÄTTS I VÅR MAT och där det då finns gränsvärden för hur mycket det får finnas!.
      Vet ni hur mycket plast det finns i våra hav….och övrigt i naturen och som går vidare till fiskar, djur o människor.

     • http://www.facebook.com/trjberg Thomas Berg

       Du tycks dels anse att allt skapat eller förmedlat av människan vara gifter, dels att endast dessa gifter är något som vi ska bry oss om.  De naturliga gifterna tycks du anse vara något vi inte ska bry oss om.

     • http://www.facebook.com/trjberg Thomas Berg

       Du tycks dels anse att allt skapat eller förmedlat av människan vara gifter, dels att endast dessa gifter är något som vi ska bry oss om.  De naturliga gifterna tycks du anse vara något vi inte ska bry oss om.

 • Anonym

  Vore intressant att få veta varför Bisfenol används överhuvudtaget eller är det en förorening även i de produkter där det finns?

 • http://www.facebook.com/people/Åsikts-Frihet/100003693406184 Åsikts Frihet

  Såvitt jag vet är bisfenol starkt misstänkt för att de störningar på den manliga fortplaningen. Det finns välgrundade uppfattningar att det kemiska hotet är större och mer närliggande än klimathotet. Det finns här och nu och verkar för fullt. 

 • Anonym

  Ramlösa hade länge på sin etikett som markering av vattnets kvalitet att detta var RADIOAKTIVT.
  Vattnet säljs fortfarande men etiketten har fegt nog ändrat karaktär.
  Inte försvinner radioaktiviteten med det.

  • Anonym

   Du har i princip rätt. På flaskans etikett fanns en innehålsförteckning enligt den på etiketten avbildade Lundaprofessors noggranna analys. Där räknades bl a upp koncentrationen av den radioaktiva ädelgasen radon, samma radon som man, främst rökare, helst inte ska ha i sin bostad. Etiketten som skvallrade om radonet sopades under mattan knappt 20 år innan hela rasket såldes till Volvo. Dagens ägare är ölkokaren Carlsberg.

 • Anonym

  ”Variationen verkar främst bero av burkens innehåll” – Det vore väl klädsamt att vidareutveckla denna informaton. Vilket innehåll beror variationen mest? PH, fetter, vatten, alkoholer …?

 • Anonym
 • Anonym

  Rotfyllningsmaterial saknas på listan! Dags att kolla upp även dem!:

  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=36721

 • http://pulse.yahoo.com/_SBBNJGTYI77XRF7VQ3QZHCSVGI Per

  En eloge till Carolina, detta är kritisk journalistik vilket sällan ses i medierna. Låt inte lobbyisterna härja fritt!

 • Anonym

  Nyktert och bra som alltid. Ekonomipriset till Carolina!

 • Anonym

  Vad är det för journalist ni tagit in, som får skriva en massa svammel ???
  Hon vet ju ej något om vad  skulder och tillgångar är.Förmodligen blandar hon ihop
  skulder och intäkter när hon påstår att svenskarna är Europas 3:e mest skuldsatta
  folk. Skulder måste natuligtvis jämföras med de tillgångar som finnes.Då ser
  verkligheten helt annorlunda ut.Svenskens tillgångar är 3.7 gånger större än skulderna
  Detta trots att inte alla tillgångar medtages. Bilar,Båtar,Konst,Guld,Antikviteter,Svarta pengar…
  Skicka henne att studera lite ekonomi.   

  • Anonym

   Danmark är väl mest skuldsatta landet i Europa, sedan
   Holland, sedan Sverige i totala skulder har jag iaf sett siffror på ngnstans. Kom med annan statistik om du har ngn du som verkar vara proffs??? Sluta blunda för bostadsbubblan! Faller fastighetspriserna är det kört!!

  • http://pulse.yahoo.com/_SBBNJGTYI77XRF7VQ3QZHCSVGI Per

   När argumenten och kunskapen tryter går man till personangrepp. Utifrån det du skriver misstänker jag att hon har betydligt högre utbildning än ”baxelbob” och dessutom en förmåga att kunna uttrycka sig i skrift.

   Om du följt med i debatten hade du förstått att när man diskuterat skuldsättningen och jämfört med andra länder har det inte varit i absoluta tal utan i relation till BNP. Detta kunde varit tydligare i artikeln samtidigt som man någonstans får dra gränsen i hur övertydlig man ska vara för att alla läsare ska förstå.

  • Anonym

    Du har rätt i att i en balansräkning spelar både skulder och tillgångar roll. Men när det kommer till räntorna så talar vi om kassaflöde. Svenskarna betalar ränta på sina skulder som alla andra, men får inget för sina tillgångar i form av hus. Ett rent negativt kassaflöde som direkt påverkas av högre räntor. Svenskarna påverkas mer än andra då våra skulder är mycket höga.

 • Henrik Persson

  Väl talat Neurath. Det är dags för svenska folket att nu få lite valuta för en stark krona genom billigare import.
  Industrin har varit dopad av en svag svensk krona under många år nu.

 • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth or Lie

  Hmm, det är alldeles för enkelt att påstå att den höga svenska belåningen bland privatpersoner beror på ”låga” räntor. Nu är det ju så att ränteinkomsterna i banker och låneinstitut är en direkt överföring av skattebetalarnas medel till bankerna genom de räntaavdrag som tillåts. Vår ”käre” Finansminsiter sade ju härom dagen att ”det är en del av vårt skattesystem” och därmed inte var aktuellt för en omprövning.Det blir lätt så här när politiker reglerar marknader. Bubblor skapas och bubblor skall spräckas.Den höga beskattningen av svenska folket sedan början av 60-talet har drivit fram en lånekultur som underblåsts genom avdragsrätten för räntor.Föreslår att läsarna tar en titt på Tyskland. De här genomgående haft lägre räntor än vad vi har haft men inte alls samma lånekarusell.Vårt nuvarande system skapades av Sträng/Wallenberg och för Reinfeldt/Borg är Sträng ”helig” dvs en favorit.
  Trots att Sträng höjde konfiskationen av Svenska medborgares medel från ca 20% till dryga 70%. Just snyggt system att idolisera…

  • Anonym

   Jag kommer tydligt ihåg att Sträng ifrågasatte marginalskatter över 50% så att ge honom ensam skulden för marginalskatterna är orättvist och att därtill påstå att han tillsammans med Wallenberg skapat detta vill jag be dig förklara. De som skapat det vi ser ärenligt min uppfattning det socialdemokratiska partiet och det kunde inte Sträng styra när egnahemsrörelsen tryckte på. Räntorna steg för övrigt i hela västvärlden under 50 och 60 talet i takt med återhämtningen efter kriget så inte heller det kunde han styra över. Inte lätt att styra facket heller när vår industri kunde sälja allt vi kunde tillverka. Principen om avdragsrätt var införd och att ta bort den har sina risker, då som nu. Inflationen över tid har haft stor betydelse för fastighetsprisutvecklingen och frågan är om löneökningstakten eller avdragsrätten varit mest pådrivande. Faktum är att fastighetsprissättning påminner tidvis om lönesättningen på 70 talet, ev. överpriser korrigeras av tiden.       

  • http://validopenid13.myopenid.com/ Anders S Lindbäck

   I Tyskland finns regeln om 30/30/30 – 30% egen insats 30 års avbetalning och max 30% av lönen skall gå till att betala lånen – annars får man inga bostadslån.

   Det är de reglerna som gör att Tyskland har en stabilare bankmarknad.

 • Anonym

  ”Den rosa konkurrenten”, här kan vi se vad sund konkurrens skapar i form av skärpa.  

 • Anonym

  För något år sedan då växlingskursen var till favör för industrin, talade man gärna om hur effektiva man var, och bonusen klirrade i fickan. Nu när det är andra tider är det risk att bonusen uteblir, undrar man stilla hur kostnadseffektiv är svensk industri?
  Alla svenska producenter som i åratal fått möta billig import från bl a Asien har fått lära sig att bli kostnadseffektiva. Hoppas bara att våra politiker håller fingrarna borta.

 • Anonym

  Carolina Neurath tycks inte ha mycket kunnande när det gäller ekonomi. Skilj på skuldsättning mot säkerhet i reela värden mot konsumtionskrediter. Och svenska hushåll ligger lågt nör det göller konsumtionskrediter. 

  • Anonym

    Säkerheter är inte mycket värda då raset sätter igång. Den som kommer ihåg 90-tals krisen minns hur folk med fasta jobb fick gå ur hus och hem då fastigheterna, och därmed säkerheterna, minskade i värde. Hoppas att vi lärt oss något från den tiden så att bankerna inte gör samma misstag om det skulle bli ras här utan kollar på betalningsförmågan istället.

 • Anonym

  Dessutom ska SCA av allt att döma satsa på kappsegling jorden runt,med tjejbesättning,allt för ett försvarligt antal miljoner…..till detta och jaktnöjen tryter tydligen inte medlen direkt….

 • http://validopenid13.myopenid.com/ Anders S Lindbäck

  Sänkt ränta behöver inte alls betyda ökad skuldsättning. Där kan enkelt Anders Borg införa lagar som förhindra att en bubbla på bostadsmarknaden uppkommer.

  Ställ krav på amortering och högre egen insats vid köp av bostäder och vi får ingen bubbla. i Finland amorteras bostäderna av på 30 år. I Tyskland amorteras bostaderna av på 30 år. I Sverige så ligger amorteringen idag på 125 år.

  Gör vettiga amorteringa av bostäderna och vi får ingen bostadsbubbla.

 • Anonym

  De flesta husägarna är faktiskt smarta.Lånar billigt = låg ränta – och plaserar pengarna i tillgångar som
  ger högre avkastning än räntan på lånet. Observera att de finansiella tillgångarna – Ger kassaflöden-
  är vesäntligt större än lånen. Om du inte tror på att finansiella tillgångarna är större än skulderna-
  Tag reda på fakta -

 • Anonym

  HEN gänget på vänsterkanten tycker nog detta är bra för HEN gänget lever ju närmast på rödvin där av viss begränsning i tankeverksamheten.
  Flumvänsterns modersmjölk helt klart.

 • ÿksel Rövgöc

  När jag druckit rödvin känner jag mig ofta kräkt. (sic)

 • olli vvv

  Visst får man inte samma effekt än med namn som ”Château Haut-Brion” eller ”Romanée-Conti” men det riktas nog till vissa kunder. De får väl sätta det namn dem vill ha. Varför inte ”Jesus Piss” eller ”Mohammeds svett”. Det reflekterar också vilket allvar vinet tas med som producent. Märkligt att i ett land som Sverige man skulle censurera en produkt på grund av dess namn… Även om det rör folkhälsan eller rättsordningen…

 • jan.josefsson

  Köper inte viner med löjliga etiketter, köper viner från Spanien, Italien, Grekland och Tyskland samt Chile och Argentina. Resten är osmakligt eller bara till för att länder som Kina, Australien och några andra länder skall få delta – men som saknar tradition! Vin är tradition sedan Grekerna började med detta i gamla Hellas! 
  Godkända namn på viner är Vino de Rioja, Val de Mar osv. som folk begriper – i övrigt köps inga viner med namn som ”Mother’s milk” eller ”Mother’s ruin” eller liknande fjant som ”Jesu piss” eller ”svett från Mohammed” sådant bör omettiketeras och censureras bort! Vänstern slutade att dricka vin eftersom det fick de odla själva i Ryssland med tillhörande skit kvalitet som följd!

  • Anonym

    Kan det inte få vara upp till kunderna att välja…? Eller ska alla anpassa sig efter dig? Gäller detsamma maträtter på restauranger etc?

 • olli vvv

  Det finns en sådan stor skillnad mellan vin och öl när det gäller namn. Sedan ett bra tag har öl producenterna haft det som en lek med namn. Vad skulle Systembolaget tycka om dessa befintliga öl benämningar : ”Hop Whore”, ”Magnolia Old Thunderpussy”, ”Big Rock Cold Cock”, ”Wasatch Polygamy Porter”, ”Parking Violation”, ”Substance Abuse”, ”Badonk-A-Dunkel”, ”Smells Like Weed IPA”, ”Nut Sack Ale”,”Old Leghumper Porter”…

  Systembolaget (med alla innebärande fördelarna…) bör inte välja bort produkter pga deras namn. Man vill inte ha en ”snäll formatering” av alkoholen i samhället. Däremot kan Systembolaget hålla en produkt osynlig i butiken men finns behovet. Kunderna ska ju vara myndiga…

 • Anonym

  Utveckling av ny teknik brukar kräva färre personer för samma arbete. Det innebär att skattesystemet bör ses över och ändras eftersom då inte alla har arbete. Kanske man skall ta bort skatt på arbete och lägga skatt på konsumtion. Lägger man mer skatt på produktion kommer den inhemska produktionen att flytta. Men vart då kan man fråga sig om ett sådant skattesystem blir internationellt?
  Alternativet är att göra som dagens politiker ivrar för – hitta på nya jobb. Men då kommer energiförbrukningen att öka och äta upp den effektiviseringen ny teknik skapat.

  • Mikael Olsson

   Och tyvärr slår konsumtionsskatter hårdast mot de fattigaste som inte kan flytta på sig, medan globala koncerner nolltaxerar eller till och med går plus skattevägen.

   • Anonym

    Det är väl så att det är nästan omöjligt att omdana det befintliga ekonomiska systemet nu när vi troligen har nått tillväxtens gräns. Vi måste springa allt fortare för att bara stå kvar på samma ställe. Tyvärr är det säkert så att det nuvarande systemet måste krascha innan ett nytt kan se fagens ljus eftersom politikerna envisas med att blunda för verkligheten – man tror ju fortfarande på en återhämtning för att återgå till det ”normala” vilket inte är en realitet.

    • Anonym

     Jag tror att en elektronisk valuta där alla kontoöverföringar beskattas kombinerat med att alla dagens låssejobb, bidrag och subventioner läggs i en global människoersättning.
     Alla värden på internationell yta kan vara basen och med 20% i skatt på alla överföringar kan dagens svenska välfärd uppnås globalt till 2050.
     Starta med 5000miljarder dollar och 2dollar dag för alla som tillåter registrera sig likt det indiska systemet med 12 siffror och bioidentitetsmarkörer.
     De få som arbetar med detta system som, registrering, övervakning av fiske och utvinning av olja, gas och mineraler bör avlönas av filantroper alternativ arbeta och resa för egna pengar, för att undvika en upprepning av dagens allt mer korrupta system likt FN. Samt givetvis inkl. sina familjer tvingas till fullständig transparens.
     Energi blir ju gratis genom automatisering och kärnkraft med sluten bränslecykel, fullständig automatisering gör även sol & vind gratis.
     Tragiskt är att politiker inte debatterar effekten av att redan 25% av befolkningen har för låg förmåga för att kunna försörja sig på lönearbete, ”snart” blir det 95%.

     Med mitt system skulle alla kunna plugga, syssla med konst och kultur, idrott, vad som utan att behöva bygga upp vänskapskorrupta kontaktnät.

     Alla som vill konsumera mer och har säljbar förmåga kan utöver det byta tid mot konsumtionskraft i förhållande till sina värden.

     Plattskatt inga bidrag inga stöd utöver detta. Företag kommer givetvis förlora på att de kommer lägga hela produktionskedjan i företaget, men vinna mer på minskad byråkrati och skatt.

     Det största problemet jag har i mina funderingar är hur ”nästa” system ska hindra korruption och maktfullkomlighet, jag har ett antal olika modeller men ingen som är helt vattentät med dagens mänsklighet och alla dess olika religioner.

     • Mikael Olsson

      Vi får hoppas att altruistiska AI-system tar över? =)

     • Anonym

      Jag funderar på detta, med globalt personnummer och identitet där ingen kan bluffa, så skulle globala beslutande folkomröstningar kunna bli möjliga. De måste dock ha en mycket stark tröghet så att resultaten bara mycket långsamt svänger skutan och med allt mindre roderutslag.
      Om vi kan hålla sams i några tusen år(jag blir förvånad om ens EU kan hålla sams i tio år till och om inte ett världskrig bryter ut inom 30 år) så kunde besluten blir så sega att de genomförs först många hundra år senare.
      Ännu en viktig enande funktion mänskligheten behöver är en modern religion som bygger på vetenskap.
      För mig duger visionen om en global basal välfärd, men jag inser att det inte duger för den överväldigande majoriteten.
      Befolkning av rymden är däremot bra, vi vet att solen kommer förgasa vår planet och vi har redan nu teknik som kan flytta mänskligheten ut i Vintergatan med kärnkraft och syntetisk gravitation.
      I stället för kyrkor och moskéer kan monteringsfabriker byggas på månen för sammansättning i bana runt jorden.
      Alla religioner har sin tyngd i livet efter döden, denna skulle ha sin tyngd i en evig mänsklig civilisation (vad nu det har för värde?)

  • RJA

   Liten lista över jobb som försvinner när samtida teknologi fått fullt genomslag: http://bortomarbetslinjen.blogspot.se/2013/03/hotade-yrken-och-branscher-uppdaterad.html

 • Anonym

  Dessa teknologier där flera av dom ”ersätter” mänsklig arbetskraft leder till ännu större arbetslöshet. Jovisst några tekniker och företag som tillverkar dom blir vinnare….men vanliga människor hamnar ännu djupare i arbetslöshetsträsket?

  • Anonym

   Ja för andra automatiseringsprocesser har inte lett till högre välfärd?
   Löpande bandet gjorde folk arbetslösa och gav inte upphov till fler bilar?
   Den kemiska processindustrin tog död på örtodlarnas och valfångarnas levebröd och ledde inte till bättre kemikalier och läkemedel?
   Den automatiserade kretskortstillverkningen gjorde mängder med elektronikarbetare arbetslösa och gjorde smartphones och internet till alla till en ouppnåelig dröm?
   Faktum är att mycket av automatiseringen leder till högre vinster istället för vinster i välfärd men det resulterar även i markant lägre priser samt stora mängder kapital för nyinvesteringar. Tekniken för tex mobiltelefoner har funnits sedan lång tid tillbaka men det är först med automatiseringen av tillverkningsprocesserna och volymproduktion som det har blivit ett prismässigt överkomligt kommunikationsverktyg för gemene man.

   • Mikael Olsson

    Ja visst är det en intressant paradox! Automatisering och robotisering skall vi helt klart fortsätta med. Varför skall arbetare dö i gruvor när vi kan skicka in robotar som styrs från marknivå?

    Men samtidigt blir det tydligare och tydligare att vi måste omvälva samhället på något sätt när vi inte längre kan uppfinna nya jobb i samma takt som de gamla blir obsoleta.

    Och hela tiden brister det i ”pengar”. Vi har t ex ökande behov av vård allt eftersom folk lever längre. Alla vill vi ha trevligare omgivningar. Vi har gott om arbetslösa. Men sättet vi tjänar pengar på gör att vi inte kan ställa om, även om vi alla är överens om att det vore jättebra att göra det.

    • Anonym

     Alla är inte överens exempelvis karriärister i fackföreningslivet och en majoritet av dagens yrkespolitiker, men teknikutvecklingen kommer som vanligt driva ekonomin som i sin tur ger politiken dess förutsättningar. Även vården ligger i startgropen för att automatiseras. Först alla sjukhuslab och diagnostiserande läkare samt lokalvårdare vårdbiträden, transportörer och tvättarbetare.
     Därefter undersköterskor och kirurger som kommer ersättas av fjärrkirurger som styr robotkirurgi, de kan jobba från Indien eller var som helst och då kanske 30-40 timmar/veckan med högsta kvalitet mot dagen svenska medelkrirurgs några få timmar och medioker kvalitet.
     Psykologer är nästa grupp för AI, det passar perfekt då kunskap om alla tidigare fall, omständigheter och resultat är tillgängliga i realtid.

     De flesta med psykiska diagnoser behöver nog mest bekräftelse och meningsfulla liv, det kan vi alla hjälpas åt med och se som vår viktigaste uppgift då alla materiella behov tillgodoses utan mänsklig arbetskraft.

     Men det sjuka i Sverige att vänner inte ska behövas för att slippa ensamhet bör aldrig kompenseras med skattebetalda medmänniskor som nu. Alla kan och bör lära sig att bygga upp en krets av goda vänner genom livet, de som försummar det bör stå sitt kast.

   • Peder Waldenström

    ja automatisering är bra. Ekonomisk utveckling är ju ökad produktivitet, alltså att samma mängd männsikor producerar mer, kanske med hjälp av robotar eller effektivare metoder etc. När man kom på ett sätt att ploga åkrar med hjälp av en häst så var nog det effektivare än att göra det för hand. Hade varit lite dumt om man fortsatt ploga för hand bara för att folk skulle ha något att göra. Då hade vi aldrig haft nån utveckling, så robotar fritt fram!

  • Anonym

   I en optimal värld borde den som blir arbetslös ha en annan anställning att gå till, ett jobb som är meningsfullt och producerar något.
   För akademiker borde forskning, produktutveckling och kontroluppdrag inom offentlig förvaltning, vara en utmärkt sysselsättning.
   Behovet är enormt och personalbristen stor.

 • Anonym

  En bra rapport men av det jag läst sakns en analys av fenomenet: ”fler produkter ur samma mängd materal”.
  Även återvinningsteknologier som möjliggör en oändlig produktivitetsökning, kvalar nog in som två av de viktigaste faktorerna för ständig och hållbar samhälls förbättring.

 • Bjorn57

  Dessa teknologier används redan idag och även om användningen kommer att öka betydligt betyder de framförallt en effektivisering av befintliga verksamheter. För de företag som ignorerar dessa teknologier kan det disruptiva i att bli utkonkurrerad kanske däremot upplevas som en förändrad värld.

 • Anonym

  Jag tror framtidens arbetsmarknad kommer delasupp så alla har två arbetsgivare.
  Företag har ofta ett fragmentterat behov av arbetskraft, därför bör löntagarna ha något vettigt att göra när arbetsbehovet är lågt. Tillexempel skulle en löntagare kunna bedriva forskning när den ekonomiska aktiviteten är låg.
  Tanken är att optimera tiden mellen arbete och skapa harmoni på arbetsmarknaden.

  • Mikael Olsson

   Ja det vore ju synd att använda den överblivna tiden till att göra något som gör det lokala samhället trevligare att leva i ;)

   • Anonym

    Just det är vår viktigaste funktion, som tyvärr i Sverige nästan är syndigt.

    Alla ska passas av utbildade ”experter” allt från vilsna invandrarungdomar utan föräldrar som tar sitt föräldraansvar till allas barn, alla sjuka, alla gamla alla ensamma alla med olika psykiska diagnoser som snart alla ensamma kan få. Den dagens svensken i gemen inser att vi antingen arbetar oavlönat för ett trevligare samhälle eller ser hur hela samhället löses upp, längtar jag efter. Men det krävs ju att lagstiftning hindrar yrkeskriminella från att vistas i det öppna samhället och att märkliga diskrimineringslagar tas bort. Lag verkar motsatt när det gäller att skapa samhörighet. Lyssna på bilbrännarna som gnäller på att de har för få ungdomsgårdar, fem års liv i Norrlands inland skulle kanske ge ynglingarna insikt om hur barn med etniskt svenska mor och far föräldrar har det.

  • Anonym

   Nästan all forskning innebär till stor del att samla in data och analysera dem, d.v.s. perfekt för Watson.
   Skattesubventionerad forskning är en destruktiv styggelse, se bara de 2 miljarder om år som, går från medborgarna till ”klimatforskare”.

   Kolla Vinova Energimyndigheten, genusforskning eller annan politiskt styrd forskning, jag lovar att 90% av dagens skattefinansierade forskning är destruktiv, det vore bättre om ”forskarna” spelade luffarschack.

   • Mikael Olsson

    Tror du får fel i hur ond statssponsrad forskning är. Visst finns det all skit som du tar som exempel, men titta litet vidare – tänk NASA t ex. All grundforskning vid universitet.

    Tyvärr har vi de politiker vi förtjänar, s a s. Och då blir det genusvetenskap och vindvispssponsring.

    Felet kanske uppstår när politikerna lägger sig i och detaljplanerar. Vetenskapsakademierna säger ”hmm vindkraft låter inte som någon bra ide”, politikerna säger ”LYSANDE!”.

    • Anonym

     Det finns fortfarande en liten minskande andel fri skattesubventionerad forskning och en del som är bra, men genom överdrifter tvingas motargument fram.

     Den stora satsningen på att med skattesubventionerad forskning skapa system som efterliknar den mänskliga hjärnan är bra, men naiv då det effektivt ersätter alla mänskliga funktioner.

     Dessutom tror jag att det blir en repris på HUGO där Craig Venter med småpengar löste uppgiften då en miljard dollar i skatter används.

     Skattesubventionerad forskning borde vara etappmål där alla får delta och de som når målen får vinstpremierna.

     Då skulle forskargrupper som bestod av kompetenta innovatörer skapas och dagens system där publicering och länkning till publicerade artiklar är kvalitetsmåttet på skattefinansierad forskning, helt avskaffas.

     Jämför ITER med många andra fusionsforskningsprojekt, ex. myonkatalyserad fusion bedriven av Riken Research, efter att många andra grupper lagt av.

     Drömmen vore att alla får göra avsättningar till innovationsfonder med fullt avdrag inkl. arb. avg. i stället för dagens vänskapskorrupta slöseri.

     Men politiker vill i första hand öka sin beslutsmakt över landets resurser, långt mindre prioriteras att öka resurserna.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Eftersom det inte gick att hoppas på människan med fallande kunskaper blir hoppet att maskiner ska lyckas bättre. Tanken går osökt till Terminator. Människan programmerar och maskinerna tar över.

 • Anonym

  En trettonde tenologi som verkligen revolutionerat världsekonomin, är centralbankerns upptäckt att ”Kopieringsfunktionen i Excel är stark, det är bara att klicka, dra och blunda.

  • Anonym

   Det är ett graverande underbetyg på vårat system att detta Excelfel resulterat i att statsskulder över 90% skulle vara gränsen för katastrof.
   Historien och sunt förnuft visar att det är vad staters inlåning används till som är avgörande. De ska bli spännande att studera Japan med 240% i statsskuld och ett underskott i handelsbalansen sedan 2011 03 11. Då inga andra än japaner köper landets statspapper så måste något ske. Dessutom kommer befolkningen minska med 2/3 under detta århundrade. Kanske blir lösningen att Japanska staten ärver allt fler japaners förmögenhet?
   Japan kan ju trycka hur mycket yen de vill och jag minns på 1980:talet då en dollar kostade 240 Yen, dessutom är Japan lika produktiv som Italien, inhemsk produktion är totalt värdelös, inte bara matproduktion.
   Sorgebarnet är EU ty det är 17 länder och än fler folk, någon gemensam skatteindrivning saknar förutsättningar att införas, likaså att de redan hårdast beskattade folken med lägst förmögenheter ska subventionera mer släpphänta system i olivländer. Jag oroas av att fredsprojektet EU resulterar i ännu än stor konflikt som denna kontinent så ofta visat upp för omvärlden.

   • Anonym

    Deras artikel har ingen nämvärd betydelse. Hundratals vetenskapliga artiklar författas varje år som visar i stort sett samma sak. Jag läste en i våras som tittade på den kombinerade effekten av statsskuld och underskott och uppskattade historiska medelvärden för brytpunkter när det har lett till statsbankrutt (som skuldavskrivningar eller hög inflation). Deras fel har ignen avgörande betydelse för deras slutatser, men det är ju typiskt att ekonomer är klantar på matte och använder hushållsmjukvaran Excel när det finns sånt som t.ex. Matlab. Media uppmärksammar det bara därför att deras hjälte, handelsforskaren utan akademisk kompetens om finansiell ekonomi, svenska statens ekonomipristagare på skattebetalarnas bekostnad helt utan koppling till Alfred Nobels testamente, Paul Krugman uppmärksammade felet.

    Japan kan du nog få anledning att studera, jo. Hur ska den åldrade befolkningen få pension när det består av löften som staten omöjligen kan betala ut? Trycker man pengar så bara omfördelar man andras köpkraft till den som kontrolelrar tryckpressen, det är en form av beskattning som dessutom orsakar kaos och krossar produktionskalkyler när det får olika priser att skena olika mycket.

    • Anonym

     Den Japanska staten har lånat pengar i stort sett från landets medborgare och företag vilket kanske kan ses som en frivillig skatt?
     De resurser köparna av statspapper avstått kommer de troligen aldrig få igen och knappast med ens samma reala värde.
     Men vad händer om japaner börjar tro att deras köpta statspapper inte kommer betalas tillbaka i samma köpkraft?
     Vad jag förstår kan Japans centralbank lösa ut alla statspapper i den takt de förfaller och själv köpa nya för att finansiera underskott i statsfinanserna, lite som ecb och fed även gör men ecb på omvägar än så länge.
     Så funderar jag på hur det skulle gå om verkligen 240% av Japans BNP i form av resurser betalades tillbaka till långivarna.
     Bara 1% rta kräver hela tillväxten om den är 2,4% för att inte skulden ska öka. Vad jag som ytlig lekman på området förstår så måste yen och euro falla till skräpstatus för att överskuldsatta stater ska kunna starta om, såsom pappersmarken under 1922 vilket raderade alla skulder men samtidigt lika stora tillgångar.
     Den enda chansen jag ser för Japan är att fortsätta som den nya kärnkraftsvänliga regeringen börjat, pumpa ut yen ända tills inflationen tar fart och då låta hyperinflation lösa uppgiften, därefter en ny valuta med kanske guld som säkerhet?
     Så om 50 år ha skapat förtroende för den nya valutan och därefter upphöra med kopplingen till guld.

     • Anonym

      Jämför man Japans statsskuld med statsbudgeten, som p.g.a. av låga skatter bara är ca 20% av BNP, så får man en ännu mer dramatisk kvot, över 1000%. Ska de fördubbla eller tredubbla skattetrycket och vad händer då med produktionen i samhället? Räntan kan inte stiga. Även om den stiger så kan den ändå inte betalas. Lösningen är att avskaffa pensionerna. Gamla japaner får hitta på nånting för att försörja sig, deras besparingar i form av statliga löften om återbetalning av obligationslån finns inte i verkligheten. De är blåsta.

      Problemet med inflation, som kommer t.ex. om staten skulle lösa in obligationer mot kontanta yen i större skala, är att det sänker produktionen. De nya pengarna påverkar olika priser på olika sätt beroende på hur de kommer ut i ekonomin där de tidiga mottagarna använder de nyskapade pengarna till att bjuda upp priser på det de köper. Det gör att tidigare investeringskalkyler havererar och etablerad näringsverksamhet konkursar.

      Det går inte si, och det går inte så. Det kan bara gå illa.

 • Mikael Lundén

  Tragiskt när det skrivs om teknologier som kan förändra världen och gas och oljeexploatering nämns! Det borde inte finnas på denna lista däremot alternativa energikällor som kall fusion, zeropoint energy, energisystem som Nicolai Tesla pratade om redan 1899. Nu år 2013 är det fortfarande kol och oljebaserat som gäller….

  • Anonym

   Om du utnyttjar jorden magnetfält för att generera elektrisk kraft så minskar magnetfältet.
   Dessutom är det inte gratis med kopparspolar runt polerna.

   Sedan 1815 har jordens magnetfält minskat med 15% och med tanke på att det är det som hindrar solvinden från att blåsa bort atmosfären borde vi vara oroliga, nu blåser solvinden bort syre och helium vid polerna väte släpper över allt då vår planet har för svag gravitation. Hur mycket minskningen av magnetfältet påverkat klimatet har vad jag vet ingen forskat på.

   Jordens magnetfält skapas av konvektion av jordens flytande järn som är ett resultat av jordens inre kärnkraftverk, ca 30TW är det till det svalnar jorden med 10TW. Därför är geoenergi det samma som kärnkraft liksom sol och vind, skillnaden är att solen dammar på jordsfären med 175000TW där gissningsvis 100TW blir organiskt material som följer havsbotten ner i subduktionszoner och kommer upp som naturgas.

   Endast uran och torium samt den ringa del plutonium som kommer från jordens ytliga kärnreaktorer är energi vi kan utnyttja som inte kommer från vår sol.

   Dock från andra större och kortlivade solar, sådana som blir så stora att de exploderar efter mindre än 40 miljoner år, vår lilla solklarar max att nybilda atomer upp till kol, därför är det lite skoj att just kol tog oss från ett kort hårt liv på åkern till ett långt behagligt på Internet.

   Det mest hållbara i vårt universum är således torium och uran som enligt den nu kanske mest troliga kosmologin inte fanns för 13,7Går sedan i vårt universum, men sedan dess ständigt ökar i mängd.

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Det är ytterst anmärkningsvärt att ”eliten” lyckats få allmänheten tro att nationalekonomi och privatekonomi är samma sak. Enda anledningen måste vara att föra allmänheten bakom ljuset för att gynna egna intressen. Det är alltid lättare att satsa andras pengqar på rouletten. Den stora fördelen är att avgift krävs vare sig ”spararna” förlorar eller vinner. Vi vet åxå att Norman tittar på frågan som väntas bli ut-ttittad 2050, alla naiva sparare önskas lycka till.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Ekonomi är resursallokering och så länge som pengar styr den ekonomi som kontrollerar politiken så är det uppenbarligen så att bankerna styr och kontrollerar allt.

 • Anonym

  Ganska bra lista men han glömde att redan kärnkraft GenIII+ byggs på samma tid och till samma kostnad som kolkraft, dessutom startar två stora GenIV och då de masstillverkas kompletta i fabriker kommer syntetiska drivmedel och elektricitet prisutvecklas som hemelektronik då det inte finns någon bränslekostnad. På vägen har vi underjordisk förgasning av kol som redan producerar syntetisk olja i Kina motsvarande $30/fat.
  Med ”gratis” säker och miljövänlig energi kommer mänskligheten nå nästa nivå där även 95% av alla mänskliga lönearbetsuppgifter konkurreras ut av AI. Om vi bara kan hålls sams. Tyvärr debatteras inte detta, vilket gör att spänningarna ökar i land efter land.

  • Mikael Olsson

   Kärnkraft pratar inte populära människor om för då riskerar man att snabbt förlora sin popularitet.

   • Anonym

    Jo det är allt fler som får sin inkomst p.g.a. att kärnkraft motarbetas.

    Men det gäller bara i de länder som deltar i det imaginära men resurskrävande klimatkriget.

    Som tur är så är det bara regimer för några hundra miljoner som använder sina medborgares resurser på ett resultatlöst klimatkrig. De har inte ens sina medborgare med sig, trots att alla gröna NGO drivs av skattestöd och förändringen av utbildning samt kurser, där tidigare insikter förnekas och tro höjs till vetenskap. Kolla som exempel hur EUparlamentet stöder Green10 som i sin tur sänder skattemedlen vidare.

    Det är det senaste greppet som kallas sock-puppets i den anglosaxiska värden.

    Finansiera opinionsbildande rörelser med skatter det gäller inte bara energi utan många andra samhällsområden, se bara de NGO som stöder bilbränderna i Husby.

    Detta system kortsluter vår form av demokrati och gör att diktaturer kan bli resurseffektivare och ge sina medborgare ett högre välstånd och faktiskt större frihet.

    Min lösning är direktdemokrati där var beslutande folkomröstning kräver inte bara medborgarskap utan en kort tenta för att visa att den röstande är insatt i ämnet.

    Då tror jag att medborgarengagemang kan återskapas.

    TV-såpor och skvallerpress kommer ersättas av debatter med fria kommentarer.

    När det gäller Sverige så skulle mitt system resultera i att dagens 2miljarder/år till klimatforskning skulle minska med 1,5miljard som fördelas till GenIV forskningsgrupper vid Chalmers Uppsala och KTH.

    En gång i halvåret skulle de redovisa sina resultat och visioner i TV-program med efterföljande frågestunder, en gång om året skulle grupperna mötas i debatt, där närliggande fakulteter ställer frågor med ytterligare stöd av allmänheten.

    Slutligen skulle var grupp tävla och den som fick mest stöd av väljarkåren skulle få 10% höjd ersättning nästa år, tvåan oförändrat och trean motsvarande minskning.

    På detta vis skulle dels forskningen drivas effektivare, dels allmänheten vinna framtidshopp och känna sig delaktig.

    Implementera detta på allt fler områden och riksdagen kan minskas till 25 ledamöter varav tre är ministrar inom 10 år, 90% av alla myndigheter och verk kan avskaffas.

    Viktigast, medborgarna dra mycket mer åt samma håll, trots att arbetslösheten kommer explodera.

    • Anonym

     Det du beskriver är vetenskapligt beslutsfattande. Som grundar sig helt på fakta och empiriska studier. Platon skulle bli glad om det genomfördes.

     Men så fungerar inte politken. Där måste man ta hänsyn till partiets idelogi, stöd i riksdagen, medias vinkling och hur oppositionen gör motstånd. Samt hur det påverkar valresutatatet.

     Väljar är också tvungen att sätta sig in i en fråga och dess konsekvenser. Vilket 90 % av väljarna är helt ointresserdade av eftersom media och politiker kommer att berätta sanningen.

     Och de tänker – Varför ska jag bry mig om hur energiförsörningen ska vara om 40 år. Melodifestivalen börjar om 10 minuter.

     Den gamle Moderatledaren Gösta Bohman sa en gång när han trodde att journalisterna inte hörde – Väljarna är inte så dumma som man tror, utan dom är dummare än vad man tror.

     Om jag inte missminner mig var det vid ett besök i Oskarhamns kärkraftsverk inför kärkraftsomröstning 1980.

 • Anonym

  Allt ligger i molnet. Ingenting är ditt. Allt är storföretagens. Någon mer som tänker på en ny version av kommunism? …and silently we go into the night…

 • Anonym

  Var är nyheten? `Teknologin´ Mckinsey `förutspår´ är ointressant. Det graden och bredden av implementering som är kärnan.

 • Anonym

  Lockheed Martins fusionteknik som kan vara framme om 5år samt Bombardier primove trådlös laddning av elfordon känns spännande de kommer verkligen att förändra världen.

 • anderson.c

  Ärligt talat Cervenka, vilken Rappakalja 12 vadå? Vad listar Du? Du har en RÄV bakom vardera öra (ok bra). ENBART Existensen och Vetskapen om FRI ENERGI ÄNDRAR SAMHÄLLET RADIKALT! Fri energi teknologi existerar! Egentligen handlar det inte om ”fri” energi från ingenstans utan Vi lever i ett överskott av energi. Vi lever i en kondensator vid – (minus/null) polen. = vi behöver inte olja för energi. (Vi behöver SOLEN, vår enda vän/ljuset?)

 • Anonym

  Wired
  och exempelvis Forbes har dock inte varit tysta eller hemfallit åt schabloner
  när det gäller hur hantera information kring påstådda effekter som vanligtvis
  gått under namnet Cold Fusion. Dessa tidskrifter utgör något av undantag och vi
  skall naturligtvis inte glömma svenska NY Teknik. De har vågat sig på att
  förhållandevis ärligt skriva om Andrea Rossi och hans gradvisa utveckling av
  olika E-Cat lösningar. Se senaste artickel i Wired som kommenterar den test som
  svenska och italienska forskare nyligen gjort. http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-05/24/cold-fusion-research

  • Anonym

   Glöm inte att skriva att den dömde svindlaren Andreas Rossi alltid vägrat energimätning. Ibland genom att fuktig luft anses vara torr ånga och därmed utgöra energiberäkningen genom entalpiändringen trots att ett barn kunde lett slangen i en vattenbehållare och mätt temperaturändringen, nu sist genom komplicerade temperaturmätningar…
   En normalbegåvad 12åring kan mäta om Rossis trollerilåda avger blott 10% mer energi än vad som matas in, fundera på varför Rossi hela tiden vägrat det.
   Hela tiden blandas effekt med energi, ett ficklampsbatteri kan lyfta en fullastad malmvagn. Rossis charad belyser inkompetens hos beslutsfattare. Tydligast den inkompetens beslutsfattare över skattemedel besitter.
   Häpp!

 • Anonym

  Visst är det sjukt att kärnkraftsmotståndare som skrämts upp av den gröna rörelsen och därmed visar att de saknar en djup teknisk och reaktorfysisk förståelse, är de som är starkast troende på skojaren Andrea Rossi?

  Han påstår sig ha ett billigt säkert kärnkraftverk (fast det uppges skena ibland med dramaturgiska motiv liksom lögnerna om explosioner där katten gick genom taket i Bolognas universitet, Rossi är ju en utbildad filosof när det gäller fysik så saknar han grundskolekompetens om än han hävdat sig doktorerat) som inte avger joniserande strålning.

  Människor som har en låg teknisk begåvning har sedan länge gett upp och hoppat över insikt för att gå direkt till tro. Det kan ses i homeopati, New Age, elallergi GMO-motstånd och mycket mer.

  Egentligen är energi billigt, men dagens svenska politiker har lurat väljarna att konsumtion av elkraft och drivmedel är de mest miljöbelastande, trots att alla som tänker efter inser motsatsen. Denna lögn har byggts upp för att kunna beskatta energi hårdare än andra mycket mer miljöbelastande varor.
  Modern kärnkraft med en sluten bränslecykel och så hög temperatur så att drivmedel kan tillverkas med termokemi hatas av den gröna rörelsen ty den sågar alla deras argument.

  Energi som kommer från destruering av kärnavfall kan de inte gå mot och då energimängden är upp till 300ggr så stor som det en gång utvunna uranet faller dessutom alla energisnåla argument.

  Åter till det mest resurseffektiva samhället som i alla tider varit att använda den för tillfället billigaste energin.

  För svenskar skulle det resultera i elpriser på 30öre/kWh i hushållsuttagen och drivmedel vid pumpen till priset 5:-/l
  För yrkespolitiker kommer ”gratis” energi skapa fria medborgare som inte kan skrämmas, styras eller kontrolleras lika mycket.

  • Mikael Olsson

   Nu glömde du vinsterna som måste kunna plockas ut i liberalismens namn.

   • Anonym

    Svaret censurerades kanske läste du om hur svensk reaktorteknik utvecklats av Sydkorea så att redan nu GenIII+ producerar elektricitet till totalkostnaden 15öre/kWh vilket ger god lönsamhet om hushållen får köpa till 30öre/kWh inkl. nätkostnad.

    • Mikael Olsson

     Jodå men här i det avlånga konungariket ligger ju bara nätkostnaden på 30 :P

     • Anonym

      vilket är ett resultat av att de en gång betalda elnäten såldes så att konsumenterna får betala näten gång på gång.
      Vägar elnät, vatten avlopp och viss annan infrastruktur bör givetvis ägas av medborgarna. Bara tänk om vägnätet såldes ut som elnätet, det är en bra parallell.

 • Anonym

  Gunnar
  Littmark använder sig av sina vanliga retoriska knep för att försvara sitt kära
  skötebarn kärnkraft via Torium. Den typen av åsikter han för till torgs har
  inte anammats av de svenska och italienska forskare. Dessa har med svensk finansiering
  från ett flertal aktörer inom kraftindustrin nyligen slutfört en första analys
  som faktiskt visar att det är möjligt att få ut mer energi än vad som stoppas
  in i den process som Andrea Rossi utvecklat. De väl kvalificerade team som
  kommit fram till dessa slutsatser presenterats i Forbes. http://www.forbes.com/sites/markgibbs/2013/05/24/the-e-cat-testing-team-real-or-ringers/

  • Anonym

   Min enkla fråga togs bort:
   Fundera på varför ingen simpel energitest tillåtits eller utförts.
   Det är inte direkt raketforskning att utföra en enkel kalorimetri där avgiven energi isoleras genom exempelvis uppvärmning av en volym vatten.
   Bara stiftelser med suspekta motiv och beslutsfattare över skattemedel har hittills intresserat sig för deltagande i The Great Rossi Show.

 • Anonym

  Du kan inte bara titta på den förändrade växelkursen, löneökningarna har såklart varit högre i % räknat i Sverige, jämfört med Tyskland o Schweiz. Det är f.ö relativt billigt att resa å köpa varor i Tyskland för en svensk.

  Schweiz är dyrt för ALLA 

 • Anonym

   Den som satt sin fot utanför sveriges gränser har nog en annan syn på saken.

 • ÿksel Rövgöc

   Systembolaget som specialistbutik har jag absolut inget emot, det som inte finns i det annars ganska omfattande sortimentet kan dom skaffa med hyggligt kort leveranstid. Monopolet som koncept däremot är en helt annan historia, det borde ha avskaffats för länge sedan…

 • http://www.neocreo.net Daniel Hansson

  Tippar på att du trollar :) Om det du säger stämmer så skulle ingen åka ner till Tyskland. Jag får nog säga att verkligheten motbevisar dig.

  Om vi nu tar ditt exempel: Jacob’s Creek Sparkling, så kostar den 78 SEK i Puttgarden, medans man inte kan hitta den på Systembolagets hemsida. Dess syster – Sparkling Rosé finns i beställningssortimentet för 89 kronor. Det är ju synd att de tar ut överpris i hemlandet till vinet, men samma händer ju här. Det är ju därför folk åker ner till Tyskland och lastar bilarna fulla med Mariestads och Kopparbergs Cider.
  Om du nu inte bara trollar, så testa för guds skull att åka någonstans utomlands på semester. Gå in i en vanlig mataffär. Bättre utbud än vad du hittar i de vanliga systembolagen utanför storstäderna.

 • olli vvv

  Många i Sverige har väldigt lätt att känna sig kränkta…

 • Anonym

   Kan du visa upp en privat alkoholaffär som har större utbud än systembolaget? Om du hatar valfriheten ska du förespråka ett avskaffande av systembolaget däremot om du värnar om valfriheten ska förespråka systembolaget. Och inget hindrar ju dig från att privatimportera alkohol bara du betalar skatt i Sverige på det.

 • Anonym

  ”Kan du visa upp en privat alkoholaffär som har större utbud än systembolaget?”

  Ja.

  Varifrån kommer den här förbannade myten om Systembolagets utbud? Det är ju rent löjeväckande.

  Valfrihet, du verkar ha missförstått det ordet. Givetvis ökar valfriheten om man dels har dessa supermarkets (alá Systemet) men också specialistbutiker med sortiment vi i Sverige bara kan drömma om (eller ja, resa utomlands).

  Om Systembolaget som koncept är så fantastiskt så kommer det ju inte ha några problem att överleva, även utan ett monopol.

 • olli vvv

  @babar7 Jag håller med dig men din kommentar är utanför ämnet. Systembolaget (med alla innebärande fördelarna…) bör inte välja bort produkter pga deras namn. Man vill inte ha en ”snäll formatering” av alkoholen i samhället. Däremot kan Systembolaget hålla en produkt osynlig i butiken men finns behovet. Kunderna ska ju vara myndiga…

 • Anonym

   ”Men för all del är det till priset till fler alkoholskador, så det måste vi ju vara beredda på.”

  Nä, för där ligger vi ju i topp. Det är en kulturfråga, ingenting annat. Snarare kan det normaliseras och inte behöva vara ”en stor grej”. Med dagens system, med dålig service, varma drycker och kassa öppettider så är det ju lätt hänt att när man väl orkat ta sig till Systembolaget – ja då köper man kanske mer än vad men behöver. Ifall att.

Decemberöverenskommelsen är långt ifrån en optimal och, i längden, hållbar lösning, skriver tre statsvetare. Brännpunkt

Flera statsvetare: ”DÖ inte hållbar i längden”

”Det är bättre att förändra samarbetsmönstren.”

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Swedbank vill förhöra fondsparare

Aktiespararna: ”Banken komplicerar medvetet”.

Kommer du ihåg vad
kändispuman heter?

Quiz

Vad minns du från veckan som gått?

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

”Väldigt få betalar för strömmad musik”

Användarna ökar men färre vill pröjsa.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Lämnar aldrig jobbet senare än kl 18.00

Rösta

Men har ändå hunnit starta fyra bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.