Annons

SvD.se - Nyheter

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Hur mycket av den hormonstörande plastkemikalien bisfenol får vi egentligen i oss en vanlig dag?
Häng med i SvD:s världspremiär för liveexperiment där vi med våra egna kroppar tar reda på svaret.
För att genomföra vårt experiment har vi fått hjälp av Lunds universitets medicinska fakultet för Arbets- och miljömedicin som har gedigen erfarenhet av sådana analyser.

Bisfenol A är en kontroversiell kemikalie av minst två skäl. Den har en effekt som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och är enormt spridd i samhället.
Kemikalien som till stor del är synonym med hårdplast finns praktiskt taget överallt runt omkring oss och tidigare mätningar har visat att de flesta bär på halter i kroppen.

Det är ingen tillfällighet att vi på SvD nu vill testa hur mycket eller lite av kemikalien vi egentligen får i oss. Svenska Dagbladet började tidigt skriva om riskerna med bisfenol och en artikelserie 2007 gjorde att många föräldrar för första gången började se sig om efter alternativ till nappflaskor i polykarbonat.

Politiskt kom vändningen i Sverige i maj 2010 när dåvarande miljöminister Andreas Carlgren meddelade att Sverige skulle gå före EU och förbjuda nappflaskor med bisfenol. Beslutet togs med hänvisning till en granskande artikelserie som SvD inlett samma dag.

Bisfenol är en av kemikalieindustrins stora kassakor men är också prototypen för riskerna med hormonstörande kemikalier. Allt fler forskare menar att de regler som styr dagens riskvärdering är hopplöst föråldrade eftersom de utgår ifrån att en liten dos alltid är mindre farlig än en stor dos. Håller man sig bara under en säker maxgräns så ska man inte behöva bli förgiftad, lyder resonemanget.
Problemet är att ämnen som fungerar hormonellt inte följer det mönstret och kroppen själv reagerar exempelvis oavbrutet på svaga hormonella signaler som ligger långt under gränsvärdet.

Farligt eller inte för barn och vuxna? Medan försöksmössen dör i cancer och drabbas av inlärningssvårigheter och försämrad fertilitet kommer forskarstriden säkert att fortsätta ett tag till. För närvarande har regeringen satt gränsen vid att skydda små barn, medan de något äldre fortfarande får exponeras.

Vårt experiment börjar idag med ett dygns avgiftning när vi försöker undvika att komma i kontakt med bisfenol. Fyra av SvD:s reportrar ska sedan konsumera mat från konserver och dryckesburkar, två av de troligen viktigaste källorna till bisfenol.

Före under och efter testet kommer vi att ta urinprov som vi skickar till Lund för analys.

Häng med på SvD:s liveexperiment!

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan