Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

Tandfyllningar är den senaste bisfenolprodukten på agendan. I dag rapporterar tidningen Ny Teknik att forskare på Karolinska institutet avråder gravida från fyllningar som innehåller kemikalien bisfenol A.

I första hand är det när fyllningen sätts in som bisfenolet kan frigöras och flera studier visar på ökande halter bisfenol i kroppen i upp till tre timmar efter lagningen.

– Jag säger inte att det är farligt att laga tänder under graviditeten. Men på grund av osäkerheterna och de konsekvenser det skulle kunna få tycker jag att det är onödigt att utsätta fostret för den risken, säger Annika Hanberg, professor vid Institutet för miljömedicin på KI, till TT.

Hennes råd är att försöka hitta andra alternativ.

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan