Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

För första gången såg jag häromdagen varor som aktivt salufördes som bisfenolfria. Inne i affären hängde en lång rad vattenflaskor för sportaktiviteter tydligt märkta med ”BPA-free” – alltså utan kemikalien Bisfenol A. Att jag inte sett produkter marknadsföras på samma sätt tidigare kan ju bero på att liveexperimentet har öppnat mina ögon.

I motsats till vattenflaskorna upptäckte min kollega Hannes Delling, en av försökskaninerna, ett datorfodral hemma hos sig med ett stort tryck i ena hörnet som glatt utannonserade ”Polycarbonate” (alltså bisfenolhaltig plast). Funkar det som försäljningsargument?

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120530-114919.jpg

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan