Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson
20120521-151120.jpg

Tonfisksallad med en härlig blandning av konserver.

 

Förutom att det inte är så nyttigt att enbart äta konserverad mat är det heller inte så gott. Att trycka i sig ett lunchbord fyllt av bisfenolfylld mat tog över en timma för oss fyra reportrar i liveexperimentet.

Här är SvD:s bisfenollunchmeny:

Förrätt: Kycklingsoppa på burk värmd i mikrovågsugn.

Huvudrätt: Tonfisksallad med bönor på burk, tonfisk på burk, oliver på burk och kikärtor på burk. Tillbehör: burkmajs.

Efterrätt: Konserverade ananasringar, konserverad fruktcocktail.

Dryck: Två colaburkar var.

Hela måltiden åts på tallrikar märkta med siffran 7, alltså bisfenol.

Vad går experimentet egentligen ut på? Läs mer här om varför vi fyller våra kroppar med bisfenolstinn mat.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120521-150357.jpg

Tryckt stämning vid lunchbordet där SvD:s reportrar försöker äta så mycket konservburksmat som möjligt.

 

 

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan