Annons

SvD.se - Nyheter

Josefin Pehrson

Josefin Pehrson

Den stora kartongen med fyra gånger fyra prover har efter viss oro nått sin destination. Jag skrattade lite för mig själv i går när jag utförde den något ovanliga journalistiska uppgiften att stå i en trapphall och paketera kroppsvätskor. Vaktmästeriet fick ta emot kartongen och skickade den sedan med destination Lunds universitet.

När proverna inte dök upp i universitetslabbets förmiddagsleverans blev vi lite oroliga. Men så för en kvart sedan fick vi beskedet att de nu har kommit fram.

– Jag har börjat packa upp på en gång. Det här ska bli väldigt spännande, säger Margareta Maxe , biomedicinsk analytiker på medicinska fakulteten för arbets- och miljömedicin.

Vad går vårt liveexperiment ut på? Läs här om vår livsmedelsgranskning av den hormonstörande kemikalien bisfenol. Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan.

20120524-142201.jpg

Bisfenolfällan


Följ SvD:s liveexperiment där fyra reportrar utsätter sig för vardagsgiftet bisfenol. I mars förra året förbjöd EU bisfenol i nappflaskor men ämnet används fortfarande flitigt i såväl konserver som kvitton och läskburkar.

Första utmaningen är att rensa kroppen från bisfenol, sedan väntar två dagars exponering mot det misstänkt hormonstörande ämnet.

Lyckas reportrarna hålla sig undan från bisfenol i ett drygt dygn? Hur höga halter uppmätts i deras kroppar efter en kost av konservburksmat? Svaren får du här på bloggen.

Följ och diskutera experimentet på Twitter via #bisfenolfällan