Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Storbankerna backar nu om Swishavgiften. Istället för att börja ta betalt från 1 juli, skjuts planerna på att avgiftsbelägga kunderna fram på obestämd tid. Men Swish kommer inte vara avgiftsfritt för evigt….

Grattis alla Swishälskande läsare, nu tar bankerna tillbaka uppgifterna om att avgiftsbelägga Swishbetalningarna redan till sommaren. Inlägget Swish vad dyrt! är hittills ett av det mest kommenterade och delade i sociala medier som skrivits här på bloggen. Gissningsvis har det bidragit till att flera av storbankerna nu skrinlägger tidigare planer på att börja ta betalt för Swish.

Det har varit många intressanta samtal med bankerna efter uppmärksammandet av Swishavgifterna, sammanfattningsvis var det ett antal pudlar i varierande storlek som bankerna presenterade. Handelsbanken säger till SvD Näringsliv att uppgifterna på bankens hemsidor om att kunderna ska betala en krona per transaktion från och med juli helt enkelt varit felaktig. Tongångarna från SEB är i samma stil. Att SEB skulle ta betalt för Swish överföringar inom kort finns det inget beslut på, så uppgifterna på bankens avgiftssida stämmer inte menar banken. Danske Bank förklarar också att det aldrig funnits något beslut på att ta ut en krona och femtio öre av sina kunder, trots att även den bankens hemsidor angivit det.

Unknown-14

För kunder till Swedbank, Nordea och Länsförsäkringar så har det inte varit lika bråttom att höra av sig till SvD då bankerna satt avgiftsfritt året ut. Men Swedbank och Nordea uppger till SvD Näringsliv att det inte är säkert att kunderna kommer tvingas betala då heller.

De övriga bankernas pudeltävling i Swishfrågan är dock långt ifrån heller avgjord. Den nya strategin som lyser igenom bankernas agerande är att få så många kunder som möjligt med på Swishbåten, innan frågan om avgifter förs upp på agendan igen. För visst tänker bankerna ta betalt, även om man misslyckades med försöket den här gången. Det är helt enkelt en för bra affär för att försöka låta bli, men någon ny Swishgate i närtid är man inte sugen på.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: