Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

De svenska storbankernas gåva till mänskligheten stavas uppenbarligen Swish om man ska tro reklamen för betaltjänsten. För att locka användare är det än så länge gratis att använda Swish men inom kort kommer det att kosta när du skickar pengar. Två storbanker saltar din Swishnota lite extra.

Du kan på ett lätt sätt föra över småsummor till klasskassan, kompisen eller dela på notan med betalningslösningen Swish i mobilen. Så marknadsförs Swish på bankernas hemsidor. Det är de svenska storbankerna som tagit fram betalningslösningen och den konkurrerar till exempel med operatörernas Wywallet lösning. Unknown-14

Swish har gott om ambassadörer, det vill säga nöjda kunder som gärna ser att hela bekantskapskretsen går med i Swishklubben. Inget fel med det, däremot verkar det finnas en spridd uppfattning om att Swish är en gratistjänst som bankerna bjuder på. Det är också lätt att få det intrycket av bankernas hemsidor där Swish alla fördelar framhålls men det skrivs i myrskrift om vad det ska kosta. Redan inom en månad planerar flera storbanker däribland Handelsbanken och SEB börja ta betalt för sina Swishkunders överföringar.

Handelsbanken tänker att ta ut en krona per överföring från och med 1 juli. En överföring på 100 kronor kostar med andra ord motsvarande 1 procent att genomföra. Med tanke på att många av de betalningar som Swish spås ersätta, bankomatuttag och kontoöverföringar, där avgiften för närvarande är noll så är det en riktigt bra affär för bankerna. Och bättre blir det.

Efter lite lusläsning i Bankgirots årsredovisning, betalningshuset som ägs av våra storbanker, där även Swish ingår så kan man ana att bankerna har en jätteaffär på gång. Under förra året laddades i miljon Swish appar ned och 3 miljoner betalningar genomfördes. Ska man tro Bankgirot så är det bara en bråkdel av den potentiella Swish-affären. Under sommaren kommer även företag att kunna ansluta sig till Swish, därmed kan Swish flytta fram sina positioner ytterligare.Unknown-15

Storbankerna har nu de bästa förutsättningarna än på länge att skapa ett nytt bankmonopol där det är lätt att snabbt höja avgifterna för kunderna. Tillbaka till vad det kommer kosta oss bankkunder, för det skiljer sig nämligen ganska mycket åt. SEB har lagt sig på samma nivå som Handelsbanken, fram till halvårsskiftet ’bjuder’ banken på avgiften. Länsförsäkringar och Swedbank bjuder sina kunder hela året men är du inte special kund tillkommer en månadsavgift på 5 kronor utöver att det kostar 1 krona per betalning hos Swedbank.

Kronor och ören brukar sällan skapa rubriker och kanske inte nu heller. Men gissningsvis lär det faktum att två av storbankerna väljer att ta ut 50 procent mer av sina kunder än de övriga bankerna gör reta upp en och annan kund extra mycket. Nordea och Danske Bank tänker kräva 1,50 kronor när deras kunder för över pengar. images-1Det är nog ingen slump att just Nordea och Danske Bank väljer den prisstrategin utan det kan vittna om en viss konsekvens i hur man ser på sina kunder, bankerna ligger nämligen redan i bottenskiktet när det gäller nöjda kunder.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: