Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Snart kommer höstens börsbolagsrapporter, dollarn blir sannolikt ett huvudnummer. För börsjättar som Apple och H&M kan den starka dollarn bli en obehaglig överraskning medan aktieägare i Volvo kan få draghjälp.

Det har varit ovanligt stora rörelser på valutamarknaden under sommaren. Dollarn har blivit betydligt dyrare för oss svenskar, men även våra grannar i euroländer får betala mer för den amerikanska valutan. En starkare amerikansk ekonomi med en förväntan om räntehöjningar är en förklaring till svängningen, men den har förstärkts på grund av Rysslandskrisen som straffat kronan och euron.

images

Den amerikanska börsen som helhet följer ofta med en starkare dollar. Det borde finnas gott om köplägen, skriver Birger Jarl i ett morgonbrev. Fondkommissionärsfirman varnar dock för att dollartunga bolag kan bjuda på en mindre chock i samband med rapporterna för det tredje kvartalet. En stor export med en betydligt starkare dollar slår både på efterfrågan men också direkt på resultatet när försäljning i utländsk, nu betydligt svagare valuta, växlas hem till dollar.

Framförallt är Apple ett orosmoment som kan ta de amerikanska analytikerna på sängen. Men också Intel, Monsanto och Alcoa nämns som möjliga vinstvarnare. För de svenska börsbolagen slår dollarförstärkningen olika. De bolag som har stora inköp eller tillverkningskostnader i dollar och en försäljning i andra valutor blir det dyrt. H&M, Electrolux, Clas Ohlson och Husqvarna är några klassiker som är känsliga för en starkare dollar. Även flygbolaget SAS kan få det tyngre. Samtidigt finns en handfull bolag som gynnas av utvecklingen. Gruvbolaget Boliden, Elekta Ericsson och Volvo kan få se bättre marginaler tack vare valutasvängningen, skriver Nordea i en analys.

Unknown-5

För den som gillar semester i USA eller nätshopping blir det naturligtvis påtagligt dyrare. I mars kostade en dollar runt 6,30 kronor på valutamarknaden. För vanliga konsumenter innebar det en växlingskurs på runt 6:70 kronor. Sedan dess har dollarn stigit med 14 procent mot kronan, rapporterar TT, och nu får man på en bank eller ett växlingskontor betala över 7,55 kronor för en dollar.

images-1

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: