Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

De allra flesta av oss när väl en dröm om att bli mer förmögna. Helst ska det gå snabbt och enkelt. Tills du hittat din grej så kan du läsa några kul och kloka råd om privatekonomi. Hämtade och fritt översatta och från Business Insider.

Spendera pengar för att visa alla andra att du har gott om dem kommer sluta med att du har mindre pengar

Rubriken kanske låter som en självklarhet men är den? Sångerskan Rihanna tjänar tiotals miljoner dollar. Trots det blev hon i praktiken bankrutt för fem år sedan. På amerikanskt manér stämde hon sin finansiella rådgivare för att han inte gjort sitt jobb. Hans svar har blivit legendariskt:

Unknown-8

Rihanna gillar att spendera

 

’Var det verkligen nödvändigt att berätta för henne att om du spenderar pengar på saker så kommer du i slutändan ha saker och inte pengar’

Regel nummer ett är att välstånd är de saker du inte ser. Det är inte bilarna du kan köpa, eller kläderna du kan shoppa eller juvelerna du kan införskaffa. Tillgångar som kontanter, aktier och obligationer är välstånd. Välj en sparform som passar dig!

 

Välstånd är relativt

Jämför dig inte med din granne eller din chef. Fundera över din plats i världen. Du kommer garanterat känna dig både rikare och lyckligare efteråt. Då inser du också att rikedom är ett mentalt spel.

Det är trist att bli rik

Vägen till att lyckas med sina investeringar är ganska tråkig. Bästa sättet är nämligen att ha tålamod och inte agera. De flesta av oss vill ha lite mer utmaningar och spänning. Men fall inte i fällan – stå ut och stålsätt dig på att ha tråkigt.

Skapa ett gap mellan ditt ego och din inkomst

Att bli rik har väldigt lite med din inkomst att göra. Desto mer med din sparkvot.

Strunta i vad andra tycker

Någon kommer alltid bli rik snabbare än du. Men det betyder ingenting, du har en egen plan på hur du når ditt mål. Studera misstag Du kan lära dig mer av finanskrisen än av att studera Warren Buffet. Det beror på att det är vanligare att vara korkad än att vara briljant. Därför bör du spendera mer tid på att undvika misstag än att försöka ta bra beslut.

Unknown-9

Warren Buffets investeringar gillar många att ta rygg på

Människor är människor

Med Putin och krisen i Ukraina är denna punkt i högsta grad påtaglig för oss svenskar. Om du tror att värdet på en aktie enbart bestäms av vinsterna är du fel ute. Glöm inte att människor sett det logiska i att bränna häxor, dragit ut i krig på en impuls, försvarat Josef Stalin och trott Orson Wells när han berättade att människor från mars landat på Jorden.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: