Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

En av vårens största bankfrågor är den nya EU-lagstiftningen som ska finnas på plats i sommar. Men arbetet att ta fram ett lagförslag har försenats rejält, och nu uppges att finansminister Anders Borgs departement tvingas jobba tredubbla skift för att hinna.

Begränsning av styrelseuppdrag, sanktionsmöjligheter på upp mot 50 miljoner kronor och tuffare bonusregler är några heta nyheter som ska inlemmas i svensk lagstiftning. Men efter höstens remissrundor har inte Finansdepartementet hunnit lägga något lagförslag ännu. Planen var att lagrådsremissen om nya kapitaltäckningsregler skulle vara färdig tidigare i veckan, men arbetet har försenats.

images

Förklaringen till förseningen ska vara at det är ett mycket omfattande och komplicerat lagförslag. Men det hjälper inte när kritiken hittills varit stenhård från bankerna som klagat på att deras förberedelsetid varit för kort. Nu har det beordrats fullt fokus för att få klart ett förslag från Finansdepartementet som kan skickas till lagrådet. Men först i början av april uppger Finansdepartementet att arbetet kan vara klart.

Unknown-10

På Finansinspektionen ökar nu stressen över Finansdepartementets försening. Bankerna var redan tidigare irriterade över avsaknaden av riktlinjer om hur EU-direktiven kommer kunna se ut i svensk rätt. En lagrådsremiss ger en tydlig bild av hur kommande lagstiftning kan se ut. När inte den kommit som utlovat kan inte Finansinspektionen heller gå vidare med sitt arbete med att förbereda sig inför lagpaketet som ska implementeras vid halvårsskiftet. Om inte Sverige har en färdig lagstiftning kan det bli dryga böter på grund av försening.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: