Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Nordea har planer på att lyfta bonustaket och dubbla bonusmöjligheten. Det är nyckelpersoner inom till exempel aktiehandel och företagsaffärer som ska få mer bonus.

Efter finanskrisen är det snart EU-direktiv som bestämmer storleken på bankbonusar. Maximalt får man ge ut en årslön i bonus, eller så kallad rörlig ersättning, till nyckelpersoner som kan ses som till exempel risktagare, eller arbeta inom kontrollfunktioner. Verkställande ledning har sedan tidigare haft bonustak. Men Nordea och valberedningen gillar inte hotet om bonusbegränsning.

I kallelsen till bolagsstämman vill man nu utnyttja en möjlighet till undantag från regeln för anställda. Därmed kan taket höjas till dubbla årslöner i bonus. Bonushöjningen ska dock inte gälla verkställande ledningen där vd Christian Clausen ingår.

Enligt Nordea är det 256 personer som har haft bonus som överstiger en årslön och banken vill kunna behålla motsvarande nivå på den totala bonusen.

Men det finns en liten hake för bonuslyftet. Höjningen av bonustaket kräver aktieägarnas godkännande och frågan måste därför tas upp på stämman i mars. Frågan är om Björn Wahlroos inflytande och Sampos aktieägande räcker för att klubba igenom en fördubbling av den rörliga bonusen i Nordea. Någon bredare förankring för förslaget verkar nämligen inte finnas.

De svenska institutionerna verkar vara rejält uppretade över planerna på att spränga det bonustak som EU angivit som grundnivå. Ingen representant från de större aktieägarna har nämligen tagit sig tid att inviga dem i de nu publika planerna, uppger källor till SvD Näringsliv. Men frågan är om det hjälpt att försöka få förhandsbesked. Att dubbla bonusen från ursprungliga direktiv i Nordea är att sätta det egna varumärket på spel. Trots allt så är fond- och pensionsbolagens kunder även bankkunder.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: