Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Skuldkaoset i USA har som bekant  gjort en hel del andra länder runt om i världen nervösa.

Samtidigt tävlar experterna i att förklara exakt hur dålig idé det vore för USA att ställa in betalningarna på sin statsskuld.

Problemen i det politiska systemet i USA har även fört upp frågan om den amerikanska dollarns roll som reservvaluta, vilket berördes i gårdagens krönika. 

Att Kinas ledare är inte är nöjda med dagens dollarregim är ingen hemlighet. Och nu utnyttjar landet det pågående bråket i Washington för att föra fram sina krav på förändring.

I en ledarartikel publicerad igår av den officiella statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua är det ord och inga visor.

”I stället för att uppfylla sina plikter som ansvarig ledande kraft, har ett egennyttigt Washington missbrukat sin supermaktstatus och infört ännu mer kaos i världen genom att skifta finansiella risker utomlands, anstifta regionala spänningar och utkämpa krig baserade på lögner, skriver Xinhua och anklagar också den giriga Wall Street-eliten för att ha orsakat ekonomisk katastrof.

Artikeln undviker förstås att ta upp Kinas totala brist på demokrati och upprepade brott mot de mänskligheterna etc etc.

Istället kräver Xinhua ny ”av-amerikaniserad” värld.

Bland kraven som framförs märks bland annat reformering av IMF och Världsbanken, och att introducera en ny internationell reservvaluta som ersättare till dollarn.

Sammantaget är artikeln en tydlig påminnelse om att de interna stridigheterna i Washington framförallt spelar USA:s kritiker i händerna. 

Läs hela artikeln här. 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.