Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Telia Sonera storstädar i ledningen efter bolagets korrupta affärer i öst. Det är bra. Men utrensningen väcker ännu fler frågor kring vad den tidigare ledningen, styrelsen och ytterst storägaren staten egentligen sysslat med.

 

Telia Sonera sparkar fyra chefer som en direkt konsekvens av uppgifter som framkommit när advokatfirman Norton Rose Fulbright LLP på styrelsens uppdrag sedan i våras grävt i telejättens affärer i forna sovjetländer.

 

Uppgifterna är så allvarliga att Telia Sonera valt att överlämna material till åklagarmyndigheten.

 

Två av de som får sparken är finansdirektören Per-Arne Blomquist och Tero Kivisaari.

Just den senare har haft en nyckelroll när det gäller alla de nu ifrågasätta affärerna i egenskap av tidigare chef för affärsområdet Eurasien.

När korruptionsmisstankarna om Telia Soneras affärer i Uzbekistan tog ny fart hösten 2012 blev han märkligt nog befordrad till chef för hela mobilverksamheten.

Och trots att ett stort antal nya graverande uppgifter framkommit sedan dess, inklusive att Tero Kivisaari blivit delgiven misstanke om mutbrott, uttalade sig Telia Sonera så sent som för ett par veckor sedan om att ”det fanns fortsatt förtroende” för honom i koncernen.

 Exakt vilka nya uppgifter Telia Sonera fått från sina inhyrda advokater framgår inte i skrivande stund.

Men särskilt bra nyheter är det ju uppenbarligen inte.

 Att Telia Soneras nya styrelse och ledning på allvar låter inblandade personer ta konsekvenserna av sitt agerande är bra. Sedan tidigare har också vd Lars Nyberg lämnat Telia Sonera.

Den stora frågan är varför denna handlingskraft dröjt så länge. Redan de uppgifter som framkom ifjol borde varit tillräckliga för att agera mer resolut.

Och det mest underliga med hela Telia Sonera-skandalen är att den nästan varit uppenbar från början.

Redan när Telia Sonera gick in Uzbekistan 2007 kunde vem som helst med tillgång till internet och telefon inse att här handlade det om en investering förknippade med extremt stora etiska risker.

För ett bolag med svenska allmänheten som största ägare till och med oacceptabelt stora risker.

Uzbekistan var och är ett av världens mest korrumperade länder. Telia Sonera betalade miljardbelopp till en partner som man inte kunde vara säker på vem som låg bakom (i efterhand har det visat sig att Telia Sonera visste eller borde förstått att de var på väg att bli kompanjoner med diktatordottern Gulnara Karimova).

Det som framkommit de senaste åren bland annat efter flera viktiga avslöjanden av SVT:s Uppdrag Granskning är egentligen att affären visat sig vara just så tveksam som den redan från början framstod som.

Men trots att alla varningsklockor borde ha dånat och att ledningen dessutom uppenbarligen presenterade väldigt bristfällig information om vem bolaget gjorde affärer med valde Telia Soneras styrelse att gå vidare.

Bland de som var med och fattade beslutet finns den tidigare ordföranden Tom von Weymarn som enligt uppgifter i finsk media anade oråd redan 2007 (varför gjorde han inget?) och andra som fortfarande är uppburna namn i näringslivet, inte minst Lars G Nordström som satt i styrelsen mellan 2007 och 2010 och som idag är ordförande för statliga Vattenfall.

Inte minst faller ansvaret tungt på Telia Soneras huvudägare svenska staten och de ansvariga ministrarna Mats Odell 2006-2010 och efterträdaren Peter Norman.

Det finns faktiskt gränser för hur lam en storägare får vara.

Det är således fler som borde få svara på frågor om Telia Soneras allt mer uppenbart smutsiga affärer i svenska folkets namn.

Förhoppningsvis blir det också resutatet av den fortsatta granskning och de rättsliga processerna.

Dessutom återstår den delikata frågan vad Telia Sonera ska göra med sina bolag i öst. Hur kan de garantera att fifflet inte fortsätter eller att bolaget inte medverkar till brott mot de mänskliga rättigheterna?

Där återstår fortfarande en del för den nya ledningen och styrelsen bevisa.

Innan alla dessa frågor fått sina svar får Telia Sonera leva vidare med skandalstämpeln.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.