Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Förlåt mig Amerika.

Så inleder Andrew Huszar en artikel i dagens Wall Street Journal som även refereras av Bloomberg och Zerohedge med flera.

Rubriken är (och ursäkta engelskan): Confessions of a Quantitative Easer. 

Andrew Huszar är inte vem som helst, utan var mellan 2009 och 2010 anställd på Federal Reserve som ansvarig för centralbankens köp av bostadsobligationer för 1 250 miljarder dollar, en central del av bankens enorma satsningar på stödköp med hjälp av nyskapade dollar, som brukar kallas för quantitative easing eller kvantitativa lättnader på det krångliga centralbanksspråket.

Innehållet är sprängstoff.

I artikeln hävdar nämligen Andrew Huszar att Federal Reserves enorma stimulanser, som han alltså själv var med och genomförde, är ett fiasko.

”Banken fortsätter att framställa QE som ett verktyg för att hjälpa Main Street. Men jag har kommit att se det för det verkligen är: den största smygräddningen av Wall Street någonsin”, skriver han.

Andrew Huszar beskriver hur han jobbade på Fed i sju år fram till 2008 men hoppade av eftersom han ansåg att centralbanken alltmer började springa Wall Streets ärenden. Han övertalades att komma tillbaka.

Men märkte snabbt att inte mycket hade ändrats.

Hans egna köp av bostadsobligationer hjälpte inte vanliga amerikaner. Bankerna lånade inte ut, och de lån som gavs blev inte billigare. Däremot gjorde bankerna själva enorma vinster.

Andrew Huszar vittnar också om intern kritik bland Fed-chefer som varnade för att QE inte fungerade som det var tänkt.

Men Feds ledning brydde sig inte om det, utan var som Andrew Huszar beskriver det istället helt besatt av vad Wall Street tyckte och tänkte.

”Sorry U.S Taxpayer”, skriver han.

Frusterad över att Federal Reserve inte längre tycktes kunna tänka självständigt hoppade Andrew Huszar av.

Några år senare, efter insatser på svindlande 4 000 miljarder dollar, konstaterar han att Federal Reserve inte lyckats få USA:s ekonomi att växa mer än marginellt. Istället har stimulanserna bara minskat trycket på Washington att ta itu med USA:s strukturellt osunda ekonomi och blivit ett skyddsnät för Wall Streets megabanker som blivit de stora vinnarna.

En så hård sågning från en tidigare högt uppsatt person på Federal Reserve lär knappast minska kritiken mot bankens omdebatterade politik.

Tillträdande chefen Janet Yellen hade säkert önskat sig en smidigare start på jobbet.

Läs hela artikeln här .

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar