Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Det ser ut att bli trångt i börskön fram till jul. Redan den här veckan kommer Sanitec, ägt av riskkapitalbolaget EQT annonsera sin introduktion på Stockholmsbörsen enligt uppgifter till Nliv.se.

Sanitec tillverkar toaletter, handfat och en mängd andra badrumsprodukter. Bland varumärkena finns bland annat Ifö med fabrik i skånska Bromölla. photo not available

För bolaget blir börsintroduktionen slutet på en lång resa med EQT som ägare. Riskkapitalbolaget köpte Sanitec 2005 men under  finanskrisen var bolaget på väg att knäckas av stora lån och EQT tvingades skjuta till mer kapital samtidigt som bankerna förlorade stora pengar.

Sedan dess har EQT flera gånger försökt sälja bolaget.

Nu passar EQT på att utnyttja det goda börsklimatet och annonserar introduktionen redan den här veckan.

Rådgivare är Nordea, Carnegie och UBS. 

Enligt Dagens Industri som tidigare skrivit om börsplanerna väntas värderingen av Sanitec hamna runt 8 miljarder kronor.

2012 omsatte Sanitec 753 miljoner euro med en rörelsevinst på 108 miljoner euro. Antalet anställda var  6 700.

Huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Efter flera års torka tycks det därmed bli rusning till Stockholmsbörsen. Även fastighetsbolaget Platzer och godisbolaget Candyking väntas ta klivet in på börslistorna den här sidan om jultomten.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.