Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Vasaru, saru?

När Internationella Valutafonden IMF släpper sina tjocka rapporter får innehållet inte alltid läsaren att flyga av stolen.

Men årets Fiscal Monitor är ett undantag. Budskapet är politisk dynamit.

Rapporten från IMF, där Christine Lagarde är chef, går igenom det bekymmersamma läget för statsfinanserna i många stora utvecklade ekonomier i världen och frågar sig om höjda skatter kan vara en lösning.

Ett förslag som tas upp är att införa skatter på finansiella tjänster, som ett alternativ till den omdebatterade idén om skatt på transaktioner.

Ett annat förslag är att öka beskattningen av de rika. Som bekant har ju de rikaste bara blivit rikare i många länder, inte minst i USA.

Om skatterna på de rikaste skulle återställas till den nivå som gällde 1980 skulle det dra in 150 miljarder dollar om året till den amerikanska statskassan, enligt IMF.

Men det mest kontroversiella förslaget behandlas i en liten ruta på sidan 48 i rapporten. Där diskuterar IMF möjligheten att ta ut en engångsskatt på allt kapital.

Jo, ni läste rätt. Vissa skulle nog kalla det för konfiskation och IMF konstaterar också att det är en extraordinär åtgärd.

IMF hänvisar till att idén tidigare fått stöd av ekonomer som Joseph Schumpeter och att motsvarande åtgärd faktiskt infördes i Europa efter första världskriget och i Japan och Tyskland efter andra världskriget.

Det blev dock ingen succé eftersom människor hann flytta sina pengar innan skatten trädde i kraft.

IMF:s ekonomer räknar med att för att få ned skulderna i Europa till den nivå som gällde i slutet av 2007 skulle det krävas en engångsskatt på 10 procent på alla hushåll med nettoförmögenhet.

Detta ska kanske inte ses som ett skarpt förslag från IMF utan ett sätt att få igång en debatt.

Men bara det faktum att IMF kan föra fram en sådan tanke bekräftar det som blivit allt tydligare under finanskrisen: inget är längre heligt.

Läs hela rapporten här

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar