Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Vasaru, saru?

När Internationella Valutafonden IMF släpper sina tjocka rapporter får innehållet inte alltid läsaren att flyga av stolen.

Men årets Fiscal Monitor är ett undantag. Budskapet är politisk dynamit.

Rapporten från IMF, där Christine Lagarde är chef, går igenom det bekymmersamma läget för statsfinanserna i många stora utvecklade ekonomier i världen och frågar sig om höjda skatter kan vara en lösning.

Ett förslag som tas upp är att införa skatter på finansiella tjänster, som ett alternativ till den omdebatterade idén om skatt på transaktioner.

Ett annat förslag är att öka beskattningen av de rika. Som bekant har ju de rikaste bara blivit rikare i många länder, inte minst i USA.

Om skatterna på de rikaste skulle återställas till den nivå som gällde 1980 skulle det dra in 150 miljarder dollar om året till den amerikanska statskassan, enligt IMF.

Men det mest kontroversiella förslaget behandlas i en liten ruta på sidan 48 i rapporten. Där diskuterar IMF möjligheten att ta ut en engångsskatt på allt kapital.

Jo, ni läste rätt. Vissa skulle nog kalla det för konfiskation och IMF konstaterar också att det är en extraordinär åtgärd.

IMF hänvisar till att idén tidigare fått stöd av ekonomer som Joseph Schumpeter och att motsvarande åtgärd faktiskt infördes i Europa efter första världskriget och i Japan och Tyskland efter andra världskriget.

Det blev dock ingen succé eftersom människor hann flytta sina pengar innan skatten trädde i kraft.

IMF:s ekonomer räknar med att för att få ned skulderna i Europa till den nivå som gällde i slutet av 2007 skulle det krävas en engångsskatt på 10 procent på alla hushåll med nettoförmögenhet.

Detta ska kanske inte ses som ett skarpt förslag från IMF utan ett sätt att få igång en debatt.

Men bara det faktum att IMF kan föra fram en sådan tanke bekräftar det som blivit allt tydligare under finanskrisen: inget är längre heligt.

Läs hela rapporten här

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FI ska jaga finansbranschens grönmålare 26 september, 2021
  Grönt, hållbart och klimatsmart sparande – sant eller bara tomt skryt? Finansinspektionen tar upp kampen mot skrytsam grönmålning på finansmarknaden.
 • Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter 26 september, 2021
  Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till. Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.
 • När framgångsrika skolor blir ett hot 26 september, 2021
  Även i USA är det kontroversiellt med skolor som lyckats utföra kunskapsuppgiften på ett bättre sätt än många andra.
 • Städer beslagtar Evergrandes hus 26 september, 2021
  Två kinesiska städer har tagit kontroll över nybyggda bostadshus från den krisande fastighetsjätten Evergrande, rapporterar Financial Times.
 • ”Valet är extremt viktigt – påverkar generationer” 26 september, 2021
  För första gången på sexton år går tyskarna till val utan att kunna rösta på Angela Merkel. Kanske är det just därför utgången även på valdagen såg ut att vara så oviss. ”Ingen av de tre kandidaterna har övertygat”, sa väljaren Wiebke Bergmann till AP.