X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Vasaru, saru?

När Internationella Valutafonden IMF släpper sina tjocka rapporter får innehållet inte alltid läsaren att flyga av stolen.

Men årets Fiscal Monitor är ett undantag. Budskapet är politisk dynamit.

Rapporten från IMF, där Christine Lagarde är chef, går igenom det bekymmersamma läget för statsfinanserna i många stora utvecklade ekonomier i världen och frågar sig om höjda skatter kan vara en lösning.

Ett förslag som tas upp är att införa skatter på finansiella tjänster, som ett alternativ till den omdebatterade idén om skatt på transaktioner.

Ett annat förslag är att öka beskattningen av de rika. Som bekant har ju de rikaste bara blivit rikare i många länder, inte minst i USA.

Om skatterna på de rikaste skulle återställas till den nivå som gällde 1980 skulle det dra in 150 miljarder dollar om året till den amerikanska statskassan, enligt IMF.

Men det mest kontroversiella förslaget behandlas i en liten ruta på sidan 48 i rapporten. Där diskuterar IMF möjligheten att ta ut en engångsskatt på allt kapital.

Jo, ni läste rätt. Vissa skulle nog kalla det för konfiskation och IMF konstaterar också att det är en extraordinär åtgärd.

IMF hänvisar till att idén tidigare fått stöd av ekonomer som Joseph Schumpeter och att motsvarande åtgärd faktiskt infördes i Europa efter första världskriget och i Japan och Tyskland efter andra världskriget.

Det blev dock ingen succé eftersom människor hann flytta sina pengar innan skatten trädde i kraft.

IMF:s ekonomer räknar med att för att få ned skulderna i Europa till den nivå som gällde i slutet av 2007 skulle det krävas en engångsskatt på 10 procent på alla hushåll med nettoförmögenhet.

Detta ska kanske inte ses som ett skarpt förslag från IMF utan ett sätt att få igång en debatt.

Men bara det faktum att IMF kan föra fram en sådan tanke bekräftar det som blivit allt tydligare under finanskrisen: inget är längre heligt.

Läs hela rapporten här

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • MSF återupptar räddningsarbete på Medelhavet 21 juli, 2019
  Läkare utan gränser (MSF) återupptar sina räddningsinsatser med fartyg på Medelhavet, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande.Samtidigt riktar organisationen kritik mot EU:s migrationspolitik, som man anser har bidragit till att ett stort antal människor drunknat på vägen till Europa.
 • Ansvarsfull och fertil – då får du bo i Kaxås 21 juli, 2019
  Att Migrationsverket i våras lade ner sin verksamhet i Jämtland innebar ett befolkningstapp på 700 personer. När miljardären Dan Olofsson nu skjuter till pengar för att locka nya invånare till Kaxås finns tydliga önskemål om vilka som ska flytta in.
 • ”Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter” 21 juli, 2019
  Den starka pro-ryska oppositionen kan innebära en koalition med kontroversiella Tymosjenko i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt en expert. – Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.
 • Presidentparti favorit då Ukraina håller val 21 juli, 2019
  Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, är stora favoriter inför dagens parlamentsval i Ukraina.Valet har stora möjligheter att drastiskt förändra parlamentet, då två nya partier väntas komma in.
 • Ung man död efter knivskärning i Göteborg 21 juli, 2019