Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Att satsa hela sitt kapital i ett och samma papper är något som vanligare sparare brukar avrådas ifrån.

Det är nämligen förenat med väldigt hög risk.

Ändå är det en strategi som spanska blivande pensionärer tvingas till.

Bloomberg rapporterar att landets statliga pensionsfond nu har 97 procent av sina tillgångar i spanska statspapper. Ifjol köpte fonden på sig inhemska obligationer för ytterligare 20 miljarder euro, och sålde bland annat franska och tyska papper.

När ECB-chefen Mario Draghi i somras lovade att göra allt för att rädda euron, inklusive trycka pengar för att hjälpa stater i kris, rusade spanska obligationer i värde och gjorde att fondens förmögenhet ökade med 3 miljarder euro till 63 miljarder.

Det mildrade skadan av att Spaniens regering plockade ut 7 miljarder euro ur fonden för att täta hålen i landets läckande statsfinanser.

Samtidigt kom kreditvärderingsföretaget Moody’s idag med en rapport om de spanska bankerna. Läget är minst sagt prekärt, ekonomin fortsätter att krympa och andelen dåliga lån är uppe i 10,8 procent eller motsvarande 160 miljarder euro.

Många av bankerna är beroende av nödlån från ECB för att klara sig. En annan stor risk enligt Moody’s: bankernas stora exponering mot spanska statspapper.

Bankerna har, vid sidan om pensionsfonder, nämligen stödköpt det egna landets skuldebrev i enorm omfattning.

För att sammanfatta. ECB lånar ut pengar till bankrutta banker så att de kan låna ut mer pengar till en stat som ser alltmer bankrutt ut så att den kan stötta upp samma banker. Och om det kniper så lovar ECB även att låna ut pengar direkt till staten.

Och för säkerhets skull dras alltså pensionärernas pengar in i hela härligheten.

Allt bygger på antagandet att Spanien bara har ett problem med likviditeten, lite tillfällig ebb i kassan helt enkelt, och därför behöver låna lite mer fram tills dess att det vänder.

Men om det verkliga problemet är att Spanien är insolvent och aldrig kommer att kunna resa sig under tyngden av sitt alltför stora skuldberg är det värre. Då kommer det en smäll förr eller senare.

Och genom att göra så här har Spanien sett till att den blir så mycket större.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

Fler bloggar