Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Gillar du att ta lite risk med dina placeringar? Om inte är sannolikheten stor att du ändå gör det.

Alla svenskar som inte gjort ett aktivt val i Premiepensionssystemet låter staten genom Sjunde AP-fonden förvalta denna del av pensionen.

Fram till att du fyller 55 år innebär det att har hela kapitalet i fonden AP7 Aktiefond som i sin tur placerar i en global aktiefond. AP7 Aktiefond är lite speciell eftersom den använder sig av en så kallad hävstång på 50 procent, vilket ger samma effekt som att belåna portföljen med lika mycket.

Denna lilla märklighet skrev jag om för några år sedan i en artikel: Tvångsdeportering till börskasinot.

Utgångspunkten i reformen var, för att uttrycka det lite elakt, att vanliga svenskar inte anses kompetenta nog att att ta hand om sin pension. För låg risk skulle innebära för låg avkastning, resonerade dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell.

Men frågan är hur det ligger till med kompetensen.

Riskerna med en belånad aktieportfölj påminner Lars Hamberg på Aktiva Fonder om i ett intressant blogginlägg.

Problemet med hävstång är ju att nedgången vid en fallande börs blir mycket djupare.

Lars Hamberg konstaterar att om strategin hade tillämpats under perioden 1 jan 2008 till 31 dec 2012 hade AP 7 Aktiefond fortfarande stått på minus 30 procent!

Han skriver att merparten av ickeväljarna sannolikt har svårt att förstå hur hävstångseffekten fungerar.

Och fortsätter:

”Vad som präglar förvaltningsstrategin i det statliga alternativet verkar vara någon slags allmän marknadsoptimism som ska betala sig på lång sikt. Hur lång sikt då?

Efter börskraschen 1929 – då börsen i USA (Dow Jones) föll 90 procent under tre år – tog det 25 år att komma tillbaka till noll – i nominella termer! Hur många pensionssparare i 55-årsåldern har en investeringshorisont på 25 år?”, skriver Lars Hamberg.

Om konstruktörerna av systemet får rätt om avkastningen på framtidens aktiemarknad blir det mer i pension. Men perioder av börssvackor kan alltså slå hårt mot delar av pensionsärskollektivet. Hur många är medvetna om det?

Om du är en av dem som har gjort ett icke-val bör du läsa hela inlägget här:

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Familjeveckan – ett av flera vallöften som uteblev 18 september, 2019
  Inga nya lediga dagar med barn, inget utbyggt rut-avdrag och inte heller svar kring uppskovsräntan på bostadsvinster. Flera privatekonomiska punkter från januariavtalet har fått stanna kvar i byrålådan.
 • Nytt larm om älgsjukdom 18 september, 2019
 • Andersson: ”Den här budgeten är extrem” 18 september, 2019
  Rika män gynnas allra mest med regeringens höstbudget. Nu vill Magdalena Andersson utjämna inkomstklyftorna med en ny skattereform. Och finansministern utesluter inte att en ny fastighetsskatt hamnar på förhandlingsbordet.
 • ”Vi kräver regeringen på svar om uppskovsräntan” 18 september, 2019
  Om uppskovsräntan inte avskaffas när uppskovstaket återinförs är beskedet om höjt uppskovstak enbart en försämring, skriver Håkan Larsson och Lena Södersten, Villaägarnas Riksförbund.
 • ”En oöverträffad åtgärd av Trump” 18 september, 2019
  Donald Trump går till juridiskt angrepp för att upphäva Kaliforniens undantag för striktare utsläppsregler i bilindustrin. Jurister säger att beslutet tar Vita huset ut på ett hittills oprövat slagfält gentemot delstaternas rätt till självbestämmande.