Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Gillar du att ta lite risk med dina placeringar? Om inte är sannolikheten stor att du ändå gör det.

Alla svenskar som inte gjort ett aktivt val i Premiepensionssystemet låter staten genom Sjunde AP-fonden förvalta denna del av pensionen.

Fram till att du fyller 55 år innebär det att har hela kapitalet i fonden AP7 Aktiefond som i sin tur placerar i en global aktiefond. AP7 Aktiefond är lite speciell eftersom den använder sig av en så kallad hävstång på 50 procent, vilket ger samma effekt som att belåna portföljen med lika mycket.

Denna lilla märklighet skrev jag om för några år sedan i en artikel: Tvångsdeportering till börskasinot.

Utgångspunkten i reformen var, för att uttrycka det lite elakt, att vanliga svenskar inte anses kompetenta nog att att ta hand om sin pension. För låg risk skulle innebära för låg avkastning, resonerade dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell.

Men frågan är hur det ligger till med kompetensen.

Riskerna med en belånad aktieportfölj påminner Lars Hamberg på Aktiva Fonder om i ett intressant blogginlägg.

Problemet med hävstång är ju att nedgången vid en fallande börs blir mycket djupare.

Lars Hamberg konstaterar att om strategin hade tillämpats under perioden 1 jan 2008 till 31 dec 2012 hade AP 7 Aktiefond fortfarande stått på minus 30 procent!

Han skriver att merparten av ickeväljarna sannolikt har svårt att förstå hur hävstångseffekten fungerar.

Och fortsätter:

”Vad som präglar förvaltningsstrategin i det statliga alternativet verkar vara någon slags allmän marknadsoptimism som ska betala sig på lång sikt. Hur lång sikt då?

Efter börskraschen 1929 – då börsen i USA (Dow Jones) föll 90 procent under tre år – tog det 25 år att komma tillbaka till noll – i nominella termer! Hur många pensionssparare i 55-årsåldern har en investeringshorisont på 25 år?”, skriver Lars Hamberg.

Om konstruktörerna av systemet får rätt om avkastningen på framtidens aktiemarknad blir det mer i pension. Men perioder av börssvackor kan alltså slå hårt mot delar av pensionsärskollektivet. Hur många är medvetna om det?

Om du är en av dem som har gjort ett icke-val bör du läsa hela inlägget här:

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Politiserat näringsliv gör samhället fattigare 25 september, 2021
  När företagen ägnar sig åt identitetspolitik eller censur har samhället förlorat dess styrka i självständiga sfärer.
 • När staden som aldrig sover tystnade 25 september, 2021
  ”New York is on pause” konstaterade guvernör Andrew Cuomo våren 2020. Men då resten av staden sov passade Helena Gustavsson och Charlie Bennet på att arbeta. Det här är ett utdrag ur deras bok ”On pause”.
 • ”Även kollektivtrafik kräver prioriteringar” 25 september, 2021
  Vi invänder mot att ökat statligt stöd skulle vara den enda möjliga vägen för att täppa till kollektivtrafikens finansiella hål. Det finns andra sätt att lösa problemen, skriver två trafikforskare i en replik.
 • Erik Grönwall frisk från sin cancer 25 september, 2021
 • Scholz slutspurtar på hemmaplan 25 september, 2021
  Med bara timmar kvar tills de tyska vallokalerna öppnar jagar segertippade Olaf Scholz röster på hemmaplan.Än kan han inte slappna av – i en färsk mätning knappar kristdemokraterna i CDU med partiledaren Armin Laschet in.